Menu Zavřít

10 největších výletních lodí na světě

4. 7. 2019
Autor: Royal Carribean International

Symfonie, Harmonie i Přitažlivost. Názvy těch největších a nejluxusnějších výletních lodí, které v současnosti brázdí světové oceány a moře, znějí možná jako laciná klišé, pokud ale budete mít někdy možnost vkročit na jejich paluby a strávit zde pár dní, zjistíte, že skutečně mají něco do sebe. Naleznete tu vše, nač si vzpomenete, včetně tenisového kurtu či motokárové dráhy, a navíc se díky nim podíváte na ta nejkrásnější místa této planety. Jen musíte počítat s tím, že si „trochu“ připlatíte.

Na první pohled vypadají všechny téměř stejně, a není to tak úplně náhoda. Většina z nich se totiž staví na základě totožných specifikací. Rozdíly jsou jen minimální, vysvětluje pro web CCN Colleen McDanielová, šéfeditorka internetového portálu Cruise Critic.

A proč že jsou vlastně tak velké? Nejde pouze o snahu přepravit co možná největší počet pasažérů, neméně důležité je dokázat tyto lidi během několikadenní plavby něčím zabavit a rozptýlit, podotýká. A protože každá z atrakcí, která je na jejich palubách naistalována, zabere spoustu místa, musejí tomu pochopitelně být přizpůsobeny i rozměry samotného plavidla.

Všech deset největších výletních lodí světa vlastní pouhé tři společnosti, a sice Royal Caribbean International, MSC Cruises a Norwegian Cruise Line (NCL). Ale pouze jedna z nich si zaslouží titul opravdové královny moří a oceánů. Která že to je?

10. Norwegian Joy

Norwegian Joy

Na desátém místě se v tomto žebříčku umístila kráska jménem Norwegian Joy, jejímž operátorem je společnost NCL. Loď s výtlakem 167 725 tun byla slavnostně pokřtěna v červnu roku 2017 a od samého počátku byla určena zejména pro čínský trh. Tomu pochopitelně byla přizpůsobena i veškerá její dekorace a několik administrativních záležitostí, neboť například oficiálním jazykem užívaným na jejích 20 palubách je mandarínština.

Loď je dlouhá 333 metrů a vejde se na ni 3 804 pasažérů. Samotná posádka pak čítá 1 821 členů. Ty nejlevnější palubní lístky opravňující vás zúčastnit se sedmidenní plavby podél pobřeží Aljašky začínají na 779 dolarech (v přepočtu zhruba 17,5 tisíce korun).

9. Ovation of the Seas

Ovation of the Seas

Na Aljašku se nicméně můžete vydat i díky Ovation of the Seas spadající do flotily Royal Caribbean International. Avšak pouze v létě, neboť podobně jako někteří ptáci odlétají na zimu do teplých krajin, také Ovace tráví chladnější měsíce ve sluncem zalité krajině, konkrétně pak v Austrálii.

Na jejích 18 palubách (avšak pouze 16 je přístupných veřejnosti) naleznete mimo jiné restauraci Jamieho Olivera či pokoje, respektive kajuty s úplně prvním virtuálním balkonem, který byl kdy postaven. A k čemu, že je to taková věc dobrá? Přece, abyste se mohli kochat pohledem na rádoby blankytně modré moře a nepřišlo vám, že i přes všechen ten luxus okolo jste vlastně stále uzavřeni uprostřed obrovské 348metrové výletní lodi.

8. Anthem of the Seas

Anthem of the Seas

Co do rozměrů a hlavních charakteristik jsou Ovation a Anthem of the Seas naprosto stejné, obě mají výtlak 167 666 tun a uvezou na 4 905 pasažérů, přesto je Hymna v rámci flotily společnosti Royal Caribbean International v něčem zcela výjimečná. Jedná se totiž o její jediné plavidlo, které obvykle brázdí vody Atlantského oceánu. Občas ale pochopitelně zavítá i do ostatních koutů světa včetně proslulého Karibiku.

Postavena byla v Německu, její kupní cena byla v roce 2015 neuvěřitelných 940 milionů dolarů (cca 23,1 miliardy korun) a mezi čestnými hosty, kteří se zúčastnili jejího křtu, byla i slavná zpěvačka Katy Perry. Pětidenní plavba z New Yorku na Bermudy a zpět vás vyjde přinejmenším na 661 dolarů (zhruba 13,7 tisíce korun).

7. Quantun of the Seas

Quantum of the Seas

Podobně jako u předchozích dvou i Quantum of the Seas byla postavena v německé loděnici Meyer Werft v Papenburgu nedaleko Brém.

Naleznete na ní mimo jiné 18 restaurací, větrný tunel, v němž si můžete vyzkoušet, jaké to je vznášet se několik desítek centimetrů nad zemí, a také prosklenou kapsli podobnou těm, jež znáte z obřích ruských kol. Ta je umístěna na sto metrů dlouhém vysouvacím ramenu, po jehož roztažení se vám naskytne vskutku dech beroucí 360stupňový výhled na nekonečný oceán. Také Quantum byla navržena speciálně pro asijský trh a jejím nejčastějším výchozím bodem jsou přístavy v daleké Číně.

6. Norwegian Bliss

Norwegian Bliss

Je libo Aljaška, Bahamy, Karibik, Mexická riviéra či třeba pacifické pobřeží? Od toho je tu Norwegian Bliss, nejnovější přírůstek ve flotile NCL. S celkovým výtlakem 168 028 tun a kapacitou 4 004 pasažérů, o jejichž pohodlí a bezpečnost se stará 1 716 členů posádky, se jedná o šestou největší výletní loď, jaká v současné době brázdí světová moře a oceány.

Na jejích palubách, a to hned dvaceti, naleznete panoramatický salón s bezkonkurenčním výhledem, zasněženou odpočinkovou místnost, a dokonce i venkovní motokárovou dráhu. Zkrátka dokonalost sama!

5. MSC Meraviglia

MSC Meraviglia

MSC Meraviglia je jednou (a zároveň i největší) z 19 lodí tvořících flotilu italské společnosti MSC Cruises založené v roce 1960 v italské Neapoli.

Co se jejích rozměrů týče, patří v rámci tohoto žebříčku spíše mezi ty menší. Samotná délka totiž činí „pouhých“ 316 metrů a počet palub, na něž se musí vejít 5 714 cestujících, je „jen“ 15. A přeci je ve srovnání s ostatními v něčem zcela jedinečná a o to atraktivnější! Zakoupíte-li si některou z plaveb, jíž se MSC Meraviglia účastní, můžete až dvanáctkrát do týdne zavítat na představení světoznámého Cirque du Soleil.

4. Oasis of the Seas

Oasis of the Seas

Oasis je původní vlajková loď stejnojmenné třídy plavidel, kterých má společnost Royal Caribbean International k dispozici hned několik. Ve službě je od prosince 2009, přičemž až do roku 2016 se jednalo současně o největší osobní loď na světě. Její cena byla tehdy stanovena na hodnotu 1,4 miliardy dolarů, tedy zhruba 26,3 miliardy korun.

Chcete-li si tuto nádhernou loď dosyta užít, můžete se díky ní vydat například na sedmidenní plavbu po východní části Karibského moře. Počáteční ceny palubního lístku začínají na 595 dolarech (cca 13 300 Kč).

3. Allure of the Seas

Allure of the Seas

O zhruba rok později se do flotily téže společnosti přidala sesterská loď Allure of the Seas, jejíž název by se dal přeložit jako Přitažlivost moří. A vskutku, toto plavidlo nelze neobdivovat! Stejně jako její starší „sourozenec“ byla postavena v loděnicích ve finském Turku, přičemž její rozměry jsou ve srovnání s Oasis naprosto totožné. Obě dosahují délky 362 metrů, nachází se na nich celkem 16 palub, které jsou k dispozici pasažérům, a jejich výtlak činí 225 282 tun.

Naleznete tu na 25 restaurací a barů, čtyři bazény a 10 vířivek. A pokud jde o kulturu, v místním divadle můžete zajít na slavný broadwayský muzikál Chicago nebo se dokonce vyfotit s opravdovým Shrekem, který se v jejích útrobách společně s některými zvířaty z Madagaskaru tu a tam potuluje.

2. Harmony of the Seas

Harmony of the Seas

Harmony of the Seas je modernější verzí již zmíněné Allure. Na vodu byla spuštěna o celých šest let později, ovšem kromě lehce vyššího výtlaku jsou její rozměry naprosto stejné. Také na její palubu se vejde celkem 6 687 pasažérů, k jejichž obsloužení je zapotřebí 2 193 členů posádky.

Naleznete na ní vesměs stejné atrakce a aktivity jako v případě předchozích dvou výletních lodí spadajících do flotily Royal Caribbean International. Kromě toho zde ale můžete okusit i „desetipodlažní“ skluzavku Ultimate Abyss, která se pyšní rekordem nejvyššího tobogánů na moři.

A kam že se v jejích útrobách můžete vydat? V tuto chvíli nejčastěji do blankytně modrých vod Karibského moře. Ceny sedmidenních plaveb v této proslulé lokalitě začínají na slušných 759 dolarech (přibližně 17 tisících korunách).

1. Symphony of the Seas

Symphony of the Seas

Počínaje rokem 2018 náleží titul největší výletní lodě na světě plavidlu hrdě nesoucímu jméno Symphony of the Seas. Jedná se v pořadí o čtvrtou loď třídy Oasis, takže je co do základních rozměrů opět totožná se všemi zbylými námořními kolosy. Světovou jedničku z ní nicméně činí lehce vyšší výtlak, jenž dosahuje hodnoty 228 081 tun. 16 palub je k dispozici cestujícím, dvě další pak slouží výhradně posádce, kterou tvoří přesně 2 200 členů.

EBF24

Vedle 22 restaurací, 24 bazénů, basketbalového hřiště, ledové plochy a 2 759 kajut tu naleznete dokonce i park, v němž je zasazeno přes 20 tisíc tropických rostlin nejrůznějších druhů.

Během loňského roku ji bylo možné obdivovat i zde v Evropě. Její historicky úplně první plavba totiž začínala ve španělské Barceloně. V říjnu ale už zakotvila ve svém domovském přístavu v Miami na Floridě, odkud se nyní vydává na plavby po Karibiku. A jak se zdá, její dny coby největší výletní lodi na světě budou již celkem brzy sečteny. Společnost Royal Carribean International by totiž v roce 2021 měla do své už tak početné flotily zařadit další monstrózní plavidlo třídy Oasis, které titul královny moří převezme.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).