Menu Zavřít

10 nejvýdělečnějších animáků všech dob

27. 6. 2019
Autor: shutterstock.com

Všichni dobře vědí, že mezi nejvýdělečnější filmové trháky patří Titanik, Avatar nebo třeba Avengers. Srdce diváků si však pravidelně získávají také oblíbené animáky, za které tvůrci inkasují pohádkové částky. Které animované filmy patří mezi ty komerčně nejúspěšnější? To se dočtete v našem článku.


10. místo – Hledá se Nemo

Když se lidé baví o nejlepších animovaných filmech, jen málokdo opomene zmínit snímek Hledá se Nemo. Když totiž roku 2003 vtrhli do kin roztomilí mluvící mořští tvorové, způsobili u diváků naprostou senzaci. Není proto divu, že pro spoustu z nás patří příběh o ochranářském rybím otci Marlinovi, který se za pomoci kamarádky Dory vydává hledat svého syna Nema, mezi naprosté srdcovky.

 Hledá se Nemo

Produkci filmu Hledá se Nemo má na svědomí studio Pixar v čele s režisérem Andrew Stantonem, vydalo ho však studio Walt Disney Pictures. Snímek obdržel velmi pozitivní recenze, vyhrál cenu akademie pro nejlepší animovaný film a stal se nejprodávanějším filmem na DVD. Celosvětové tržby dosáhly až na částku 940 milionů amerických dolarů, což je v přepočtu více než 21 miliard korun.


9. místo – Lví král

Ačkoli Lví král vtrhnul na obrazovky již roku 1994, na seznamu nejvýdělečnějších animovaných filmů rozhodně nemůže chybět. Patří totiž mezi naprosto nejoblíbenější animáky historie, jeho soundtrack zná téměř každý a nejednoho z nás dokáže i po mnoha letech rozplakat příběh malého lva Simby, kterému zabije otce mocichtivý strýc Scar. Možná právě proto měl tento film také několik dalších pokračování a v letošním roce dokonce vyjde i nová verze tohoto veleúspěšného snímku.

 Lví král

Lví král pochází z produkce studia Disney a za jeho režii jsou zodpovědní Rob Minkoff společně s Rogerem Allersem. Námět pro tento animovaný film autorům poskytlo klasické anglické drama Hamlet a na hudbě se podílely takové hvězdy jako Elton John, Tim Rice nebo třeba Hans Zimmer. Snímek byl oceněn dvěma Oscary a jeho tržby přesáhly 968 milionů amerických dolarů. V přepočtu na české koruny tedy tržby devátého nejvýdělečnějšího filmu činí asi 21,75 miliardy.


8. místo – Já, padouch 2

Když na filmová plátna v roce 2010 vrhl snímek Já, padouch, spoustu lidí tento počin velmi mile překvapil. Děti i dospělí si okamžitě zamilovali zahořklého hlavního hrdinu jménem Gru, který plánuje největší loupež historie, jeho podivné žluté posluhovače i tři holčičky, které mu život ze dne na den převrátí naruby. Pokračování na sebe proto nenechalo dlouho čekat.

 Já, padouch 2

Druhý díl, který pro Universal Pictures opět produkovali lidé z Illumination Entertainment, se na plátnech kin objevil o tři roky později. Režie se ujali Pierre Coffin a Chris Renaud, zatímco hudbu měl znovu na svědomí Pharrel Williams. Snímek se dočkal pozitivních hodnocení a podařilo se mu vydělat 970 milionů amerických dolarů, což je v přepočtu asi 21,8 miliardy korun.

7. místo – Zootropolis: Město zvířat

Sedmou příčku v žebříčku nejvýdělečnějších animovaných filmů všech dob si vysloužil snímek, který se v originále nazývá Zootopia, u nás ho však známe pod jménem Zootropolis: Město zvířat. Animák vypráví o světě, kde lidé neexistují a zvířata si vybudovala vyspělou civilizaci. Hlavní roli si zde střihla nepravděpodobná dvojka v podobě mazaného lišáka Nicka a zaječí policistky Judy. Ti společně odhalí tajné spiknutí a vyřeší náročný případ.

 Zootropolis: Město zvířat

Film Zootropolis: Město zvířat pochází z produkce filmového studia Walt Disney Pictures, režie se ujali Byron Howard a Rich Moore a hudbu vytvořil Michael Giacchino. Nejen že si snímek získal přízeň milionů diváků, ale později také vyhrál Oscara v kategorii nejlepší celovečerní animovaný film. Jeho celosvětové tržby se vyšplhaly až na částku 1,023 miliardy amerických dolarů, v přepočtu se tedy jedná zhruba o 23 miliard korun.


6. místo – Hledá se Dory

Ačkoliv si lidé mysleli, že snímek Hledá se Nemo bude mít díky svému úspěchu mnohá pokračování, na další animovaný film z mořského dna si museli třináct let počkat. Roku 2016 ale se ale konečně na plátnech kin objevil film Hledá se Dory. Ten divákům více představil upovídanou a značně zapomnětlivou rybku Dory, která se po mnoha letech odloučení znovu touží shledat se svými rodiči. V originále ji namluvila slavná komička Ellen DeGeneresová.

 Hledá se Dory

Stejně jako předchozí filmový hit i tento animák produkovalo studio Pixar, režíroval ho Andrew Stanton a společně s Victorií Strouse napsal také scénář. Snímek vydělal svým tvůrcům 1,028 miliardy amerických dolarů, což je v přepočtu více než 23 miliard korun.


5. místo – Já, padouch 3

Do žebříčku nejvýdělečnějších animovaných filmů se probojoval také třetí díl veleúspěšného snímku Já, padouch. Ten pochází opět z dílny studia Universal Pictures a navazuje na předchozí dva filmy. Režírovali ho Kyle Bald a Pierre Coffin, o hudbu se poté postaral Heitor Pereira.

 Já, padouch 3

Ve třetím díle se Gru setkává se svým dvojčetem, dostává výpověď od naštvaných mimoňů, bojuje proti zlosynovi jménem Balthazar Bratt a s partnerkou Lucy opět zachraňuje své tři adoptované holčičky. Snímek měl v kinech velký úspěch a svým tvůrcům tak vydělal 1,034 miliardy amerických dolarů. V přepočtu se jedná zhruba o 23,24 miliardy korun.


4. místo – Toy Story 3: Příběh hraček

Mezi nejoblíbenější animáky všech dob se určitě řadí také série filmů s názvem Toy Story, ve které hračky po odchodu svých majitelů ožívají a mohou být konečně samy sebou. Největší úspěch zaznamenal třetí díl této dobrodružné komedie, kde se hlavní hrdinové Woody a Buzz stěhují do Sluneční školky a bojují s nadvládou krutého medvídka Mazla.

 Toy Story 3: Příběh hraček

Film Toy Story 3: Příběh hraček pochází z produkce filmové společnosti Disney-Pixar. Režie se ujal Lee Unkrich, scénář napsal Michael Arndt a hlavní postavy opět namluvili Tom Hanks a Tim Allen. Snímek měl premiéru v roce 2010 a stal se prvním filmem, který byl vysílaný se zvukem Dolby Surround 7.1. Kritici na tomto příběhu kromě samotné animace nejvíce oceňovali scénář, práci s hlasem a emocionální hloubku. Film dohromady vydělal 1,066 miliardy amerických dolarů, což je v přepočtu necelých 24 miliard korun.


3. místo – Mimoni

Jelikož se fanoušci série Já, padouch nejvíce zamilovali do podivných žlutých pomocníků hlavního hrdiny a nemohli se jejich přítomnosti ve filmech nabažit, dostali šanci představit se divákům v samostatném celovečerním snímku. V roce 2015 tak vznikl film s názvem Mimoni, který popisuje, odkud se tito zvláštní človíčci vlastně vzali, jaké je jejich životní poslání a kdy poprvé potkali Grua.

 Mimoni

Film pro Universal Studios vyprodukovala společnost Illumination Entertainment. Okamžitě si získal srdce diváků a jeho tržby dosáhly na neuvěřitelnou sumu 1,159 miliardy amerických dolarů. V přepočtu tedy vydělal asi 26 miliard korun. Mimoni však nejsou populární pouze na filmových plátnech. Rodiče kupují dětem roztomilé žluté postavičky, v obchodech na každém kroku narazíte na všemožné mimoňské oblečení a doplňky a na světě vznikají na jejich počest dokonce speciální parky a atrakce.


2. místo – Úžasňákovi 2

Také na druhé pokračování filmu o rodince, kde každý člen ovládá nějaké nadpřirozené schopnosti, si museli diváci nějaký čas počkat. Ačkoliv první díl šel do kin již roku 2004, Úžasňákovi 2 vtrhli na filmová plátna teprve loni. Snímek je věnován památce amerického kreslíře, animátora Pixar studií, designéra, skladatele a zpěváka Buda Luckeyho, který zemřel na začátku roku 2018.

 Úžasňákovi 2

Čekání se ale fanouškům vyplatilo, protože si snímek mnozí lidé okamžitě zamilovali a získal také dobré hodnocení kritiků. Ti chválili především skvělé animace, humor, zajímavé akční scény i hudební doprovod. Za scénář i režii filmu Úžasňákovi 2 je zodpovědný americký scénárista, animátor a režisér Brad Bird. Hudbu složil Michael Giacchino, který se podílel také na přípravách prvního dílu. Film nakonec vydělal 1,242 miliardy amerických dolarů, v přepočtu tedy tvůrci získali necelých 28 miliard korun.


1. místo – Ledové království

Komerčně nejúspěšnějším animákem všech dob se roku 2013 stal film s názvem Ledové království, který si oblíbily nejen malé holčičky, ale také spousta dospělých. Dojemný příběh dvou sester Anny a Elsy, které si k sobě hledají cestu, snaží se ovládnout Elsinu ledovou magii a zároveň zachránit celou zemi, je volně inspirovaný pohádkou Sněhová královna od Hanse Christiana Andersena.

 Ledové království

ebf - tip - debata

Ledové království pochází z dílny Walt Disney Animated Studios. Když se tento snímek objevil na filmových plátnech, byl dobře přijat jak širokou veřejností, tak i kritiky. Později také vyhrál dva Oscary, a to konkrétně za nejlepší celovečerní animovaný film a za nejlepší originální píseň (Let It Go), ale také třeba Zlatý glóbus, pět cen Annie Award nebo Filmovou cenu Britské akademie za nejlepší animovaný film.

Oblíbená pohádka vydělala svým tvůrcům 1,276 miliardy amerických dolarů, v přepočtu se tedy jedná o více než 28,5 miliardy korun. Jelikož měl film Ledové království tak obrovský úspěch, v letošním roce se do kin chystá pokračování, kde budou Anna s Elsou za pomoci svých přátel čelit dalším nebezpečím.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).