Menu Zavřít

10 bizarních věcí, za které slavní utratili miliony

25. 7. 2019
Autor: Shutterstock

Určitě jste někdy přemýšleli o tom, za co byste utratili peníze v případě, že byste měli několik stovek milionů navíc. Většina z vás patrně myslela na nový dům, auto nebo pěknou dovolenou někde v tropickém ráji. Ale co bystě řekli třeba na detektor duchů nebo dinosauří fosilii? Tady je přehled deseti šílených věcí, které si pořídily celebrity za miliony korun.

10. Bono a klobouk, který se proletěl první třídou

Paul David Hewson

Příběh o frontmanovi irské rockové skupiny U2 a jeho ztraceném klobouku už jste pravděpodobně slyšeli. V roce 2003 absolvoval Bono, vlastním jménem Paul David Hewson, cestu z Londýna do italské Modeny, kde měl vystupovat po boku operního zpěváka Luciana Pavarottiho na charitativním koncertě určenému na podporu irských válečných uprchlíků.

V britské metropoli však zapomněl svůj oblíbený klobouk. Nechal si ho tedy letecky dopravit do Itálie. V zavazadlovém prostoru klobouk ale přepravovat odmítl. Místo toho mu koupil lístek do první třídy. Jeho cesta vyšla zpěváka na 1 700 dolarů, což v přepočtu tehdy činilo zhruba 48 tisíc korun.

Na internetu kolují různé verze tohoto příběhu a někteří dokonce tvrdí, že je zcela vymyšlený. O této události nicméně v roce 2003 informovala také italská média.

9. Lady Gaga a detektor duchů

 Lady Gaga

V roce 2010 oznámil jeden z členů týmu tehdy čtyřiadvacetileté zpěvačky známé pod pseudonymem Lady Gaga, že se umělkyně potýká s přítomností ducha, který se jmenuje Ryan. Duch s ní údajně cestoval po celou dobu jejího turné. „Už měsíce nám říká, že ji pronásleduje ženský duch jménem Ryan,“ řekl tehdy člen jejího týmu deníku Daily Telegraph.

Lady Gaga o sobě už dříve tvrdila, že je velice spirituální člověk. Že na nadpřirozeno skutečně věří potvrdil i fakt, že byla ochotna utratit 50 tisíc dolarů (1,1 milionu korun) za elektromagnetický přístroj, který má paranormální jevy údajně detekovat.

8. Mike Tyson a bílý tygr

 Bílý bengálský tygr - ilustrační snímek

Mike Tyson je kromě své boxerské kariéry, během které si vysloužil například titul nejmladšího mistra světa v těžké váze, známý také častými problémy se zákonem a sklony k nesmyslnému utrácení. To, že neumí hospodařit s penězi, koneckonců několikrát přiznal i on sám. Během poklesu jeho boxerské kariéry v devadesátých letech utrácel Tyson enormní částky. Pořídil si osmatřicetipokojové sídlo, nakupoval luxusní šperky a drahé exotické automobily.

V době, kdy si za mřížemi odpykával trest za znásilnění, ho nadchla představa vlastní divoké šelmy. Tu později také uskutečnil. Mike Tyson si pořídil tři bílé tygry, o jejichž ceně se spekuluje. Některé zdroje uvádějí, že každý z nich měl údajně stát až 70 tisíců dolarů (tehdy asi 1,9 milionu korun). Na čem se ale všichni shodují, jsou výdaje za péči. Dva nevšední „domácí mazlíčci“ vyšli bývalou boxerskou legendu na 4 tisíce dolarů měsíčně (v té době asi 106 tisíc korun). Živit je vydržel až do roku 2003, kdy kvůli častým soudům a neuváženému zacházení s penězi vyhlásil osobní bankrot.

7. Beyonce a její zlaté legíny

 Beyoncé

Většina lidí nosí legíny na cvičení nebo jako pohodlnější alternativu džínů. Americká zpěvačka Beyonce, vlastním jménem Giselle Knowles-Carterová, v roce 2007 oblékla legíny kvůli svému vystoupení na BET Awards. Nejednalo se však o obyčejný kus oblečení. Tyto konkrétní vznikly pod dohledem módní značky Balenciaga a byly celé ze zlata. Zpěvačka za ně utratila zhruba 100 tisíc dolarů což tehdy odpovídalo asi dvěma milionům korun.

6. Nicolas Cage a dinosauří fosilie

 Tarbosaurus - ilustrační snímek

Opomenout nelze ani aukci dinosauří fosilie z roku 2007, které se kromě herce Nicolase Cage účastnil také herec Leonardo DiCaprio. Dražba 67 milionů let staré tarbosauří lebky se konala v Beverly Hills a skončila vítězstvím Nicolase Cage, který si ji domů odvezl za 276 tisíc dolarů, což v tu dobu dělalo zhruba 5,6 milionu korun.

5. Paris Hiltonová a její dům pro psy

 Dům pro psy od Paris Hilton

Americká celebrita a dědička podílu hotelového impéria Hilton je kromě skandálů známá také svým kladným vztahem k psům, zvláště pak k menším plemenům. Těm zhruba před dvěma lety nechala postavit vlastní dům o rozloze 90 metrů čtverečních. Přepychové psí sídlo vyzdobila televizní osobnost a interiérová designérka Faye Resnicková. Nábytek je pak dílem uznávaného francouzského designéra Philippa Starcka.

Uvnitř se nachází psí postele, kožené pohovky, schodiště i lustr. Součástí dvoupatrového domu je také balkón a bezchybný trávník. Tušíte, na kolik tato luxusní „psí bouda“ vyšla? Paris Hilton za ni zaplatila 325 tisíc dolarů, tedy zhruba 7,4 milionu korun.

4. Celine Dionová a soukromý aquapark

 Vodní svět na ostrově Jupiter

V roce 2010 nechala zpěvačka Celine Dionová postavit svým dětem vlastní vodní svět, který se nacházel na zahradě jejich nového luxusního rodinného sídla na ostrově Jupiter v americkém státě Florida. Jeho součástí byly tobogány, několik bazénů i opičí dráha. Za vlastní aquapark tehdy zpěvačka zaplatila 12,5 milionu dolarů (285 milionů korun).

Příliš dlouho však v přepychovém paláci nezůstala. Po smrti manžela Reného Angélia, který v roce 2016 podlehl rakovině, se jej zpěvačka rozhodla prodat. Celou nemovitost i s pozemkem původně nabízela za 72,2 milionu dolarů (1,64 miliardy korun). Kupec se našel v roce 2017. Cena pozemku o rozloze pěti a půl akru s pláží o délce 126 metrů v době prodeje činila 38,5 milionu dolarů (asi 877,6 milionu korun).

3. Mike Tyson a jeho zlatá vana

 Zlatá vana - ilustrační obrázek

Kromě toho, že se Mike Tyson rozhodl postarat o tři bílé bengálské tygry, měl zřejmě také potřebu zapůsobit na svou první manželku Robin Givensovou. Právě té k prvním společným Vánocům pořídil vanu z 24karátového zlata. Netradiční dárek ho vyšel na 2,3 milionu dolarů. To v přepočtu činí zhruba 52,4 milionu korun.

Neobvyklým a především drahým darem Tyson jen potvrdil staré pořekadlo o tom, že lásku si za peníze koupit nelze. Jejich manželství se totiž krátce poté rozpadlo. Givensová společné období později přirovnala k peklu.

2. Kim Basinger a její město

 Kim Basinger

Bývalá žena amerického herce Aleca Baldwina koupila více než 700 hektarů města Braselton ležícího ve státě Georgia. V roce 1989 za něj utratila 20 milionů dolarů (455,9 milionu korun) s tím, že z něj vybuduje obří turistickou atrakci. Jeho součástí měla být například filmová studia a návštěvníky měl navíc lákat i filmový festival. Nic z toho, co si naplánovala, však nevyšlo, a tak o pět let později rozlehlý pozemek prodala za jeden milion dolarů.

ebf - tip - debata

1. Steven Spielberg a sáňky z filmu Občan Kane

 Steven Spielberg

První místo v našem seznamu obsadil režisér Steven Spielberg, který v roce 1982 koupil v aukční síni Sotheby’s sáňky, které se objevily ve filmu Občan Kane z roku 1941. Jednalo se o jedinou nepoškozenou verzi těchto saní, zbylé dvě byly zničeny během natáčení scény, během které dělník hodí sáně do pece. Podle Deníku The New York Time stála filmová rekvizita jednoho z nejuznávanějších současných režisérů 60,5 milionu dolarů. To je zhruba 1,4 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).