Menu Zavřít

Buďte jako oni: 10 věcí, které dělají úspěšní lidé každý den

29. 3. 2018
Autor: Profimedia.cz

Jak vylepšit svou produktivitu a zaměřit se během dne na důležité úkoly? Návod může poskytnout inspirace úspěšnými lidmi, kteří dokázali ve svém životě velké věci. Jedná se o rady, které úspěšní lidé dělají každý den. Tipy vycházejí z rozhovorů s dvěma stovkami velmi úspěšných lidí.

Šéf finanční poradenské společnosti Monarch Networth Capital Vaibhav Shah tvrdí, že u úspěšných lidí není nikdy vidět, jaké oběti přinesli pro svůj úspěch. Kevin Kruse, jenž začal podnikat ve svých 22 letech, se zaměřuje na to, jak být úspěšný a produktivní.

Aby zjistil, jaké rituály mají úspěšní lidé, udělal s dvěma stovkami rozhovor. Kromě manažerů se jednalo také o sedm dolarových miliardářů a třináct olympioniků. Ptal se jich na tajemství jejich produktivity. Následně analyzoval odpovědi a vypracoval seznam tipů, jakými technikami se dopracovat k úspěchu.

1. Zaměřit se na minuty, nikoliv na hodiny

Většina lidí používá ve svém kalendáři hodiny nebo půlhodinové časové bloky. Velmi úspěšní lidé počítají den na minuty. Vědí, že den jich má 1440 a že není nic hodnotnějšího než čas. Peníze se mohou utratit a opětovně vydělat, čas nikoliv.

2. Soustředit se pouze na jednu věc

Koncentrace a stanovení priorit je známá a otřepaná rada. Pokud hodláte na své produktivitě zapracovat, zaměřte se na jednu věc, která je podle vás nejdůležitější. Té se věnujte každý den dvě hodiny bez přestávek a vyrušování.

3. Nepoužívat seznamy úkolů

Úspěšní lidé zpravidla nepoužívají seznam úkolů pro daný den. Plánují v rámci diáře a času. Kruse tvrdí, že pouze 41 procent věcí, které si lidé píší do seznamu úkolů, skutečně zvládnout udělat. Nedokončené věci a přesouvání úkolů na další dny vedou ke stresu a nespavosti.

4. Večeřet doma

Udělat si čas na sebe, blízké a rodinu znamená, že přijdete z práce včas. „Vždy je třeba toho udělat víc, než jste během dne udělali,“ říkával dlouholetý ředitel firmy Intel Andrew Grove k výmluvám mnoha lidí, kteří zůstávají v práci déle, než je potřeba.

Velmi úspěšní lidé ocení jiné hodnoty, než je pouze práce. Čas s rodinou, cvičení a další aktivity. I ty patří do osobního kalendáře. Přeneseně se to dá také nazvat pravidlem, že každý den se po práci navečeříte doma. Uděláte si čas na ty, které máte rádi.

5. Vyřizovat e-maily pouze několikrát denně

Každých pět minut sledovat elektronickou poštu je zabijákem produktivity. Úspěšní lidé neodpovídají na každé zazvonění telefonu, na každou zprávu nebo e-mail. Naopak. Na e-mailovou komunikaci mají předem vyčleněný čas. Někomu to stačí jednou denně, jiným třikrát denně.


Vyhněte se vyhoření: Tři triky, které vám pomohou zůstat produktivní

 Produktivita bez vyhoření, ilustrační foto


6. Zabránit mnoha poradám

Trávit každý den dlouhé minuty na poradách není produktivní. Často začínají pozdě, zúčastňují se jich nesprávní lidé, nejdou přímo k věci. Pokud není účast nezbytná a povinná, je nejlepším řešením se z ní omluvit. V případě, že poradu organizujete, udělejte ji co nejkratší, radí úspěšní lidé.

7. Pravidlo 80/20

Snažit se stihnout udělat za den co nejvíce věcí je zárukou neúspěchu. Soustřeďte se pouze na pětinu věcí, které prokazatelně vedou k cíli. Ostatní vynechejte.

8. Delegovat věci na ostatní

Vysoce produktivní a úspěšní lidé se neptají, jak mají daný úkol sami vyřešit, ale jak se má daná věc úspěšně provést. Pokud úkol může udělat někdo jiný, delegujte tuto pravomoc na něj.

9. Pravidelný ranní režim

Úspěšní lidé mají řadu ranních rituálů. Pro nastartování dne často cvičí, chodí běhat. Po fyzické aktivitě následuje sprcha a zdravá snídaně. Běžné je také pozitivní nastavení mysli formou meditace nebo inspirativní četbou.

EBF24

10. Doplnění energie

Superúspěšní lidé nevynechávají jídlo, nešidí spánek, dělají si pravidelné přestávky. Umíte si představit, že by Ester Ledecká nedoplňovala během dne energii? Bez doplnění „paliva“ - ať už se jedná o jídlo, pití nebo spánek a odpočinek - ztrácíte pozornost, soustředění a produktivita samozřejmě klesá.

Dále čtěte:

Ano, nebo ne. Naučte se rozhodovat, usnadníte si život

Postavte se bossingu: tyto signály napoví, že vás šéf zneužívá

15 důvodů, proč ještě nejste bohatí. A nejspíš ani nebudete

Buďte jako Buffett a Gates. Alespoň pět hodin týdně studujte


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).