Menu Zavřít

Francouzští novináři: 10 z 58 jaderných reaktorů je v katastrofálním stavu

9. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Francie je evropskou jadernou velmocí. Elektřinu v zemi vyrábí 58 jaderných bloků. Deset z nich je v katastrofálním stavu, píší francouzští novináři Thierry Gadault a Hugues Demeude ve své knize Jaderná energie, bezprostřední nebezpečí. Provozovatel elektráren EDF nařčení odmítá a chce se bránit soudní cestou.

Francouzští novináři Thierry Gadault a Hugues Demeude ve své nové knize píší o zoufalém stavu francouzských jaderných elektráren. Riziko nehody je podle nich tak vysoké, že se jedná spíše o to, kdy k němu dojde, než zda k němu dojde. Vyplývá to z jejich knihy Nucléaire Danger immédiat (Bezprostřední nebezpečí jaderné energie), na které pracovali přes šest let.

Je to dáno zejména stářím většiny jaderných elektráren v zemi galského kohouta. K rizikům je třeba připočíst i to, že dvě třetiny francouzského obyvatelstva žijí do 75 kilometrů od nejbližšího jaderného reaktoru. Novináři ve své knize vychází z podrobné rešerše dokumentů, jež se týkají francouzských reaktorů. Stav některých je neuspokojivý až katastrofální.

Provozovatel jaderných elektráren, firma EDF, podle nich kvůli potížím s financemi u většiny reaktorů požádala o prodloužení životnosti reaktorů ze 40 let na 60 let. Aby získala povolení od úřadu pro jadernou bezpečnost ASN, firma musí investovat do modernizace. Náklady se v následujících deseti letech odhadují na 100 miliard eur (2,5 bilionu korun), přitom EDF se utápí v dluzích ve výši 31,3 miliardy eur (789 miliard eur), upozornil německý deník Die Welt.


Světlo na konci tunelu pro francouzské jádro:

Jaderné zmrtvýchvstání. Areva se vrací pod značkou Framatome

 Areva Tricastin nuclear plant construction site taken on May 18, 2009 in Bollene, southeastern France


Firma EDF oznámila, že do konce tohoto roku uzavře nejstarší jadernou elektrárnu Fessenheim v Alsasku, která leží pouze kilometr od německých hranic. V provozu je od prvního ledna 1978.

Odstavení dalších reaktorů neplánuje až do roku 2029. Přitom už dříve bývalý prezident François Hollande sliboval uzavření Fessenheimu do roku 2016 a snížení podílu jádra na francouzské spotřebě elektřiny na 50 procent do roku 2025. Nyní reaktory pokrývají spotřebu asi 75 procenty. Současný ministr životního prostředí Nicolas Hulot už loni v listopadu přiznal, že takový cíl nemůže být splněn.

Novinář Thierry Gadault uvedl, že nejhůře z celkové francouzské jaderné flotily čítající 58 reaktorů je deset kusů, mimo jiné reaktory v jihofrancouzské elektrárně Tricastin, Bugey u Lyonu, Saint-Laurent-des-Eaux u Orléans a Blaye u Bordeaux. Do roku 2028 přesáhnou stáří 40 let, což je pro něj kritická hodnota.

Deset reaktorů má navíc trhliny na tlakových nádobách reaktorů už od jejich uvedení do provozu, tvrdí Gadault a Demeude. Čím déle jsou v provozu, tím více se zvyšuje riziko havárie.

Tricastin: francouzská Fukušima?

Elektrárna Tricastin byla na podzim agenturou ASN odstavena kvůli nutnosti navýšit ochranu proti možnému zaplavení vodou z vodního kanálu, který odebírá vodu z řeky Rhôny. V oblasti hrozí riziko zemětřesení. Čtyři reaktory elektrárny se nacházejí šest metrů pod úrovní hladiny vody kanálu.

Novináři citují slova šéfa úřadu ASN Pierra-Francka Cheveta, který prohlásil, že v případě zemětřesení by mohlo dojít ke katastrofě připomínající japonskou Fukušimu.

Firma EDF kritiku odmítla, proti tvrzením v knize se chce bránit soudní cestou. Dominique Minière, který je v EDF zodpovědný za jaderný park ve Francii, tvrdí, že prezentovaná fakta v knize jsou chybná. Oba autoři se odvolávají na důkladnou rešerši dokumentů vydaných úřadem ASN i interních materiálů firmy EDF. Novináři obviňují také jaderný úřad, který údajně podporuje „kulturu mlčení“ v souvislosti bezpečnosti jaderné energetiky ve Francii.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Antiatomové Rakousko se radikalizuje. Chce trestat za jádro a kontrolovat české elektrárny

Francouzský magnát koupil část Arevy. Věří jádru kvůli oteplování Země

 Reaktor Arevy ve finském Flamanville


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).