Menu Zavřít

120 dní pro kachnu

2. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Není obvyklé, aby restaurant otevřel na dobu určitou

WT100

Z bílých pruhů textilu vyskládaný vlnící se strop a pod ním jen na holých drátech visící žárovky. Převaha hřejivé hráškově zelené barvy, oživená semtam pohozenou červenou či černou židlí, místo obrazů pestré displeje „plazem“. Bílé desky stolů, rezaví ježci podivné trávy vyčuhující z prapodivných veleváz. Pár truhlíků s „rýžákovým“ strništěm. Mechové paloučky pod auslágy, na parapetech pod zrcadly smotky suchých rákosových listů. K tomu bohatě zásobený bar a trojí menu - snídaňové, denní a noční; jídlo se tu totiž podává do druhé hodiny ranní. A to všechno, vážení, na pouhých 120 dní, slovy sto dvacet dní!
Takovýto restaurant vznikl a vlastně od tohoto pondělí již za devětašedesát dnů zanikne Na Příkopě v pasáži procházející budovou ČNB. Ze světa ale nezmizí. Po přesně vyměřeném čase začne zásadní rekonstrukce, která má přinést restaurant větší, s novým designem a rozšířenou nabídkou pokrmů.
Majitelem „stodvacítky“ je ostřílený resturatér David Mizrahi. Důvodem uzavření je podle něj rozsáhlá rekonstrukce, především zavedení plynové přípojky, aby bylo možné rozjet plnohodnotnou kuchyni. Mělo ale vůbec smysl podnik na čtyři měsíce otevírat? „Určitě ano,“ vysvětluje Mizrahi. „Hlavním cílem je upozornit hosty právě na to, že po nějakých čtyřiceti padesáti dnech od zavření tu budeme znovu. Neodcházíme, jen vylepšujeme.“
Nemohl jsem neprověřit jednu fámu, která jde Prahou. Skutečným důvodem pro otevření byla podle ní návštěva hvězdné Vivienne Westwoodové. „Otevřeli jsme opravdu proto, abychom chytili sezonu a informovali naše hosty o dalších osudech restaurace. Ale pravdou je, že Vivienne Westwoodová nás opravdu navštívila. Proto jsme otevření posunuli o pár dní, abychom ji mohli uvítat. Se ženami světového showbyznysu máme velice dobré vztahy.“
Můžeme se tedy nadít, že v brzké době nalezneme v prostorách, kde už „umřela“ pěkná řádka podniků, restauraci novou, příjemnou a trvalejšího rázu, než je ta dnešní? „To jistě ano, s výbornou fusion kuchyní, jejímiž trumfy jsou například čtyřiadvacet hodin konfitovaná kachna. Nebo tiramisu s kokosovým mlékem místo kravského. Samozřejmě bude mít delší život než ,stodvacítka‘,“ popisuje Mizrahi. A jak se bude jmenovat? „To je jedno z mnoha překvapení nového podniku, na jehož rozluštění si musíte počkat!“

  • Našli jste v článku chybu?