Menu Zavřít

47 korun na akcii. Akcionáři Komerční banky schválili výplatu dividendy 8,9 miliardy

25. 4. 2018
Autor: Martin Pinkas, Euro

Valná hromada Komerční banky dnes schválila návrh vyplatit dividendy za 8,9 miliardy korun, což je 47 korun na akcii před zdaněním. Hlavním akcionářem banky, jejíž akcie se obchodují na pražské burze, je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Loni banka vyplácela dividendu 7,6 miliardy korun, tedy 40 korun na akcii před zdaněním.

Nárok na dividendu má akcionář, který byl majitelem akcie Komerční banky k 18. dubnu, dividenda se stává splatnou k 28. květnu. Valná hromada také schválila návrh na změnu stanov ve znění, které předložilo představenstvo. Hlavním důvodem změny je zavedení povinné účasti zástupců zaměstnanců v dozorčí radě.

„Komerční banka je typickým příkladem české firmy ovládané zahraniční matkou, kde dividenda je jednou z hlavních motivací managementu. A ta bude pravděpodobně dominantní i v dalších letech,“ uvedl František Bostl z poradenské firmy Starteepo. Dividendová politika KB je tak podle něj jistě stabilnější než třeba v případě ČEZ, kde hrají významnou roli politická rizika. Od vstupu Monety Money Bank na burzu se však KB musí dělit o přízeň investorů, kteří tak diverzifikují své investice v rámci českého bankovního sektoru, dodal.


Přečtěte si rozhovor s Miroslavem Singerem:

Miroslav Singer: Dobře je a dobře bude

 Miroslav Singer


Komerční banka loni zvýšila čistý zisk o 8,5 procenta na 15,274 miliardy Kč. Objem úvěrů banka zvýšila o 1,8 procenta, objem vkladů stoupl o 8,9 procenta.

MMF24

Komerční banka patří mezi největší tuzemské banky. Jejím hlavním majitelem je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze. Dnes poklesly o 0,6 procenta na 916 Kč. Na konci loňského roku měla banka 1,664 milionu klientů.

Čtěte také:

Čistý zisk bank loni klesl o 700 milionů na 60 miliard

Ilona Švihlíková: Ekonomika si vede výborně, ale dlouhodobé problémy neřešíme

Moneta vyplatí za loňský rok dividendu osm korun na akcii


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).