Menu Zavřít

5 tipů, jak vydělat na klimatické změně

11. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Klima se mění rychleji, než vědci dosud předpokládali. Dotkne se to životů všech. Dopady ale nemusí být jen negativní - prozíravý investor může na neblahém trendu vydělat.

Klima se mění rychleji, než se čekalo. I zvýšení průměrné teploty země o 1,5 stupně Celsia oproti stavu před průmyslovou revolucí bude mít závažné důsledky pro světovou populaci, zvýšení o dva stupně už způsobí katastrofu.

Teplota se zvýšila už o jeden stupeň, proto je třeba urychleně jednat, varuje Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu (IPCC).

Server MarketWatch vytipoval firmy z několika odvětví, které by mohly ze změn klimatu dlouhodobě profitovat. A s nimi i jejich akcionáři. Které to jsou?

1: Elektromobily

Snaha omezovat emise skleníkových plynů se na politické úrovni projevuje regulací silniční dopravy a bojem proti spalovacím motorům. Na tom mohou vydělat výrobci elektrických vozidel. V září v Norsku už 45 procent nově prodaných vozů tvořila plně elektrická auta.

Na tomto trendu by měly v dlouhodobém horizontu vydělávat firmy jako Tesla, ale například i General Motors s modelem Bolt. Lze také vsadit na elektromobilitu prostřednictvím veřejně obchodovaných fondů (ETF), například u KraneShares Electric Vehicles & Future Mobility ETF nebo Global X Autonomous & Electric Vehicles ETF.


Rizika centrálně plánované klimatické politiky EU:

Melouni všech zemí, spojte se. Energetická politika míří k marxismusu-leninismu

 Ekonomický nesmysl. Zároveň s explozí obnovitelných zdrojů klesaly ceny elektřiny z klasických zdrojů a tím i jejich rentabilita, až se jejich údržba stala neefektivní a investice do jejich obnovy byly ekonomickým nesmyslem


2: Akcie pro speciální vybavení domů

Klimatické změny a častější výskyt extrémního počasí budou klást jiné nároky na výstavbu budov. Z toho by mohla těžit například firma Johnson Controls, která nabízí termostaty, vzduchotechniku a energetická řešení pro budovy obecně.

Na oteplování může vydělat i výrobce střešních šindelů a izolace Owens Corning. Nebo výrobce záložních zdrojů energie a generátorů Generac Holding. Ty se hodí v oblastech, kde často řádí hurikány. Jejich výskyt je častý a jimi způsobené škody rostou.

3: Solární energie

Fotovoltaická řešení mají v posledních letech zelenou. Zejména v dlouhodobém horizontu po vyřešení problémů s propojením na přenosovou soustavu lze očekávat nárůst podílu solární energie na spotřebovávané elektřině.

Dobrou volbou by mohla být investice do společnosti First Solar, která vyrábí solární panely. Tržní kapitalizace firmy přesáhla 5 miliard dolarů. Firma SolarEdge zase nabízí systémy pro optimalizaci využívání sluneční energie a jejího skladování.

Může to být i fond Invesco Solar ETF, který investuje do více než dvou desítek firem fotovoltaického sektoru, včetně čínských firem.

4: Obchodování s emisemi uhlíku

Další možností je investovat přímo do emisních povolenek. Lze s nimi obchodovat v Evropské unii, v části Kanady a USA, Austrálii, Novém Zélandu. Umožňuje to například fond iPath Global Carbon ETN.


Prospívají planetě i peněžence. Etické fondy připisují dvouciferné zisky

 ilustrační foto


Evropské povolenky dosáhly v srpnu desetiletého maxima a přesáhly cenu 20 eur za tunu vypouštěného oxidu uhličitého. Ještě v polovině roku 2017 to bylo 5 eur.

5: Akcie vodárenských firem

Voda bude stále dražším zdrojem v období dlouhotrvajícího sucha. Vodárenské společnosti a firmy upravující pitnou vodu budou na tomto trendu vydělávat. Existuje řada možností, jak v tomto sektoru investovat.

Může to být do konkrétní firmy, třeba Ecolab, která se soustřeďuje na technologie ochrany vody a hygieny. Tržby společnosti tento rok rostly o pětinu. Nebo firma Xylem, která vyrábí vodní pumpy. Její akcie letos povyrostly o 16 procent. Samozřejmě to mohou být i sektorově zaměřené fondy ETF. Například Invesco Water Resources.

Dlouhodobý vývoj akcií firmy Xylem:

Xylem Chart

Zdroj: ieconomics.com

CIF24

Související články:

Komu smrdí uhlí? Odklon od fosilních paliv zdraží elektřinu

Uhni, uhlí. Ve finančních ústavech roste odpor vůči fosilním palivům

Zelená je nová černá. Světový byznys je plný ekologických předsevzetí

Bionafta a jiné bioomyly: paliva, která často devastují životní prostředí

Evropa se chystá obrátit naruby finanční svět. Důležité nemají být výnosy, ale ekologičnost investic

 Banky pod zelenou kuratelou, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).