Menu Zavřít

7 profesí, které musejí pracovat na Štědrý večer a na Nový rok

21. 12. 2018
Autor: Redakce

Pořádná porce kapra s bramborovým salátem na slavnostně prostřené tabuli, zpívání koled s rodinou či rozbalování dárků pod svítícím stromečkem. Dokážete si představit štědrý den bez podobných rituálů a v plném pracovním nasazení? Některé profese ano. Kdo musí návštěvu Ježíška nebo sledování ohňostrojů s dětmi přeložit na jindy?

1. Vězeňská ostraha
Abychom si mohli klidně užít štědrovečerní pohodu, musí někdo dohlédnout na to, že se budeme cítit v bezpečí. Pracovníci ostrahy, zejména ve věznicích, zajišťují nepřetržitý dohled 24/7. Na místo vyhlížení Ježíška tak dohlíží na pořádek v celách.

2. Servírky a kuchaři
Některé restaurace jsou otevřeny i na Štědrý večer, kdy hostům nabízejí vánoční menu. Ne každý chce doma připravovat vývar a obalovat řízky, proto se restaurační zařízení mohou i 24. prosince těšit velké oblibě a mnohdy i vysokým tržbám. Číšníci a servírky rovněž během svátků inkasují tučnější spropitné. Podobně jsou na tom také hoteloví recepční, pokojské a další personál ubytovacích zařízení. Během Vánoc a Silvestra mívají v hotelích pokoje běžně vyprodáno dlouho dopředu.

3. Hasiči
Na Štědrý den už bohužel začal hořet nejeden vánoční stromeček a způsobil požár v dalších částech domu. Obzvlášť pak na Silvestra a Nový rok mají hasiči mnohonásobně více práce než obvykle. Zábavná pyrotechnika často dovede napáchat více škody než užitku, zvuk hasičské sirény proto není v tento den nic neobvyklého.

4. Piloti
Zatímco řidiči MHD na Štědrý den většinou pracují v omezeném provozu, piloti sedí v kokpitech i celou noc. A když ne, často slaví Vánoce jinde než doma s rodinou. Po příletu do jiné země obvykle neletí hned zpátky, ale tráví v ní i několik dní. Letušky a stevardi jsou na tom stejně - Vánoce tak například stráví v USA nebo v Austrálii a ty české oslaví s rodinou až jindy. Řídící letového provozu nebo letoví dispečeři jsou v pohotovosti také i o svátcích.

5. Zaměstnanci nemocnice
Úrazy a nemoci se lidem nevyhýbají ani o svátcích, proto někteří doktoři i nemocniční personál musí oslavu Vánoc a Nového roku přeložit na jindy. Nemocnice funguje v omezeném provozu, ale je potřeba profesionálů, kteří řeší akutní pacienty nebo dohlíží na léčbu těch stávající. Ve střehu samozřejmě zůstávají i porodníci a porodní asistentky.

6. Policisté
I na Štědrý den je potřeba dohlídnout na pořádek v ulicích, obzvlášť pak při novoročních oslavách, když alkohol teče proudem a někteří pak sedají za volant pod vlivem.

WT100

7. Profesionální přátelé zvířat
Svátky nebo ne, čtyřnozí hosté útulků a zoologických zahrad chtějí posnídat a povečeřet v jakýkoliv den. Jejich pečovatelé tak často tráví Vánoce s nimi.

Jestliže můžete trávit vánoční čas v teple domova, řádně si to užijte. A dříve, než se začnete stresovat kvůli připálenému kaprovi vzpomeňte si na to, že každý takové štěstí nemá. Přejeme krásné svátky!

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).