Menu Zavřít

8 gest, která toho o jedinci řeknou nejvíce

24. 6. 2016
Autor: Redakce

Naše sdělení je tvořeno ze sedmi procent slovy, ze čtyřiceti procent vychází z tónu hlasu a zbylá procenta jsou založena na našem neverbálním projevu. Přečtěte si, co různá gesta znamenají. Naučte se „číst“ lidi ve vašem okolí.

Článek vychází z příspěvku amerického autora bestsellerů Travise Bradberryho.

1. Zkřížené končetiny signalizují odpor

Dávejte si pozor, pokud hovoříte s někým, kdo má překřížené ruce či nohy. Jedná se o jasný signál, že osoba, s níž vedete dialog, není otevřená tomu, co ji říkáte.

Jak vychází z výzkumu Gerarda Nierenberga a Henryho Calera, osoby, které mají často při komunikaci překřížené ruce a nohy, jsou mnohdy emočně, mentálně a fyzicky zablokované.

2. Kopírování vašich posunků

Stalo se vám někdy, že jste si dali nohu přes nohu či naklonili hlavu a člověk, se kterým jste hovořili, udělal to samé? Pokud ano, jedná se o dobrý signál, že vás druhá osoba vnímá a zajímáte ji.

3. Umíte se smát očima?

Existuje úsměv upřímný i neupřímný. Někdy ho nelze tak lehce rozluštit. Všimli jste si ale, že při upřímném úsměvu se lidem „rozzáří“ i oči?

Pokud vedete s někým rozhovor a dotyčnému proti vám se kolem oči vyrýsují vrásky, je to dobré znamení signalizující upřímnost.

4. Oči vás prozradí

Říká se, že ten kdo lže, se nedívá do očí. Ale i opačný extrém je podezřelý.

Pokud se vám naopak někdo dívá do očí moc dlouho, pravděpodobně vám lže taktéž. Proto si na toto dávejte při komunikaci pozor!

5. Zvrásněné čelo a sevřené čelisti

Ano, obě gesta napovídají, že je někde problém. Člověk, který zatíná a kaboní se, je jistojistě ve stresu.

6. Neustále přikyvování

Pokud s někým hovoříte a druhý neustále přikyvuje, je opět něco v nepořádku.

Z druhého můžete cítit nejistotu a pochybování o sobě samém. Rada zní: přikyvujte s rozmyslem.

CIF24

7. Zvednuté obočí

Toto gesto je spíše negativní. Znamená překvapení, strach či obavu. Někdy nemusíte ani promluvit, jen zvednete obočí a druhý ví, že je tady něco špatně.

8. Celkový postoj těla

A konečně, dominantní jedinci stojí vzpřímeně a drží ramena rovně. Submisivní lidé se krčí. Je tedy jen na vás, do jaké skupiny chcete patřit.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).