Menu Zavřít

8 NEJ Jiřího Balvína

27. 11. 2003
Autor: Euro.cz

ředitele hudební televize Óčko

1. Nejzajímavější člověk, se kterým jsem se v poslední době seznámil: Jeden ze spolumajitelů televize Óčko Hynek Chudárek - velmi zajímavý mladý člověk s nepředstavitelným rozhledem jak ve své profesi ekonoma a finančníka, tak v ostatních zájmech, ať je to víno, sport nebo cestování. Asi před rokem na mě také velmi zapůsobilo setkání s Billem Gatesem. Bylo sice krátké a on si to asi nemůže pamatovat, ale je to takový profík, že umí promluvit zřejmě s každým. Nesmírně si vážím fyzioterapeuta Pavla Koláře. Většinou je prezentován ve spojitosti s hvězdami jako Jágr, Hašek, tenisté… Přitom pomáhá především malým dětem s tělesným postižením. A má i své problémy, o kterých nikdo neví, a přesto je neuvěřitelně vyrovnaný. Za nejzajímavějšího považuje člověk většinou někoho z poslední doby, protože ho ještě objevuje. I když svou manželku jsem poznal před sedmadvaceti lety a objevuji ji doposud.

2. Nejlepší nápad, o kterém jsem se dozvěděl: Nápad vybudovat českou hudební televizi. Dozvěděl jsem se o něm ještě jako ředitel České televize, když jsem podepisoval smlouvu o šíření signálu. I když tehdy bych ho se svými zkušenostmi na mediální scéně zcela odmítl, protože český trh je malý. Nápad začít vysílat hudební televizi je dobrý, ale musí se na něm dál pracovat, musí z ní vzniknout lifestylová televize. O to se nyní pokoušíme: o plnoformátovou televizi ne pro všechny, ale pro mladé lidi. Mají svým způsobem omezený zájem, který je přesto dost široký - kromě hudby všechno, co s ní souvisí, takže i motorismus, lyžování, móda a podobně.

3. Největší pitomost, se kterou jsem se setkal: Dnes ráno jsem si přečetl, že se mají omezit místa, kde lze prodávat kondomy. Tvrdě proti tomu vystoupil sexuolog Zvěřina, ale byl upozorněn, že vyhláška platí již tři roky. Kondomy by se měly prodávat jen se zvláštním živnostenským povolením, takže by zmizely z benzinových pump, drogerií, trafik, samoobsluh… Výrazné omezení přístupu ke kondomům, když celý svět dělá vše pro to, aby byly pokud možno všude, učí se o nich na školách, přibalují se ke žvýkačkám, tak to považuji za velkou pitomost.

4. Nejhezčí zážitek: Hezký kulturní zážitek bylo znovuuvedení Bídníků. Trochu jsem se toho obával, ale moc se mi líbili. Výborný byl Jirka Korn, s nímž jsem léta spolupracoval. Společenským zážitkem byl křest knihy Ládi Štaidla Víno z hroznů. Sešla se spousta zajímavých lidí, knihu jsem si nakonec přečetl a líbila se mi. Velmi vtipně ji uvedli Pavel Dostál s Karlem Gottem. A ještě jeden sportovní a osobní v jednom: Dvacet let se potápím a poprvé jsem se dostal do korálového moře. Na Seychellách jsem absolvoval dva dlouhé ponory. Jako by se člověk potopil do akvária, akorát že ryby jsou mnohem větší, barevné, placaté, šišaté, potkáte rejnoka, želvu, žraloka, barracudu. Fantastický zážitek, který přetrvá navěky.

5. Největší osobní investice: Žena. A chalupa. Rodiče ji pořídili v roce 1963 a později převedli na mě. Dvacet let jsem ji dával dohromady. To kdyby se sečetlo, tak je to má největší investice.

6. Nejdůležitější rozhodnutí:
Přijmout nabídku pracovat v Óčku. Ale nebál jsem se toho. Když stojíte dva roky v čele České televize, tak už se ani nemáte čeho bát. Vidíte, že nic není černobílé, nic není ideální. Ani veřejnoprávní, ani soukromá instituce. Óčko je malá televize, nízkorozpočtová, má málo zaměstnanců, ale přesto jsou problémy podobné.

7. Momentální profesní priorita číslo 1: Dotáhnout Óčko do pozemního digitálního vysílání. Už funguje pokusně, ale pevně věříme, že v příštím roce bude v Česku zahájeno oficiálně. Jsme přesvědčeni, že tím rozšíříme nabídku pro diváky. Přestože nebudou mít kabelovou televizi, budou moci ve zvýšené, digitální kvalitě chytat nejen oblíbené celoplošné kanály, ale i Óčko, Galaxii, sportovní a další programy.

EBF24

8. Ideální prezident České republiky: Podle mých představ je ideálním prezidentem Václav Klaus. Říkalo se, že vyvíjel tlaky na televizi - mohu říci, že on je skutečně nevyvíjel, a překvapilo mě, že tomu absolutně nevěnoval pozornost. Když jsem se mu šel představit jako nový ředitel ČT, o televizi téměř nemluvil. Hovořil o své profesi, o sportu, o všem možném. Dobře se s ním povídalo, máme společný zájem - tenis - i když jsem ho s ním nikdy nehrál.

Praha, 5. listopadu 2003

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).