Menu Zavřít

8 NEJ Josefa Klímy

28. 4. 2004
Autor: Euro.cz

publicisty, reportéra televize Nova

1. Nejzajímavější člověk, se kterým jsem se seznámil
Vězeňský kněz Aleš Jaluška. V mém věku už člověk nepotká moc lidí, kteří by se stali takovými přáteli, jako ti, které zná dvacet, třicet let. Tím bylo pro mne tohle setkání vzácnější. Aleš je výjimečný člověk, absolutně čestný a přitom chápající lidské slabosti, slezl jako horolezec Himálaje, Alpy a další velehory, kdekoli došlo k nějaké katastrofě – ať už to bylo zemětřesení v Arménii či povodně na Moravě - hned organizoval pomoc a spěchal tam (má mimochodem atestaci záchranáře). Vedle své profese kněze a vězeňského kněze se navíc neúnavně stará o osmadvacet nevzdělavatelných dětí v ústavě na Rváčově, který pomáhal sám vybudovat.

2. Nejlepší nápad, o kterém jsem se dozvěděl
V moravské vísce, v malé dílničce žije génius, kterého svět – jak doufám – teprve docení. Vynalezl totiž naprosto převratnou střelu, která ač vystřelena z normální pistole, dokáže prorazit pancéřovaný vůz nebo dokonce tank. Je jen ostudou tohoto státu, že jeho patentu, o který dnes usilují Američané a další velmoci, zatím dostatečně nevyužil. Záleží jen na pružnosti našich úřadů, zda tuto převratnou zbraň získají ti, kdo bojují proti teroristům – nebo teroristé…

3. Největší pitomost, se kterou jsem se setkal
Nový zákon komunistické poslankyně Levé, podle něhož by moderátoři i reportéři soukromých médií měli mluvit zásadně spisovně. Což je obzvlášť šikovné v terénu, v němž se běžně pohybujeme: podsvětí, věznice, mafie, romská ghetta, nocoviště bezdomovců a podobně.

4. Nejhezčí zážitek
Divadelní představení Čekání na Godota v provedení Bolka Polívky a Jiřího Pechy, pražský koncert Deep Purple a taky křest mé nové knížky Jsi mrtvej, tak nebreč, kde si mohu zazpívat dohromady s Ester Kočičkovou.

5. Největší investice
Koupil jsem si kvalitní španělskou kytaru od kamaráda za 6000 Kč.

6. Nejdůležitější rozhodnutí
Neodešel jsem koncem roku z pořadu Na vlastní oči, který jsem spoluzakládal a ve kterém pracuji deset let, přestože jsem měl pocit, že už jsem naprosto vypálený a jaká krása by byla vrátit se zpět někam do novin.

7. Momentální profesní priorita č. 1
Přesvědčit svými reportážemi poslance, že zatímco se zabývají zákony o spisovné češtině, o Edvardu Benešovi a o zákazu potratů, nadále chybí daleko důležitější normy, které bezprostředně ohrožují naši bezpečnost i kapsu. Například zákon o snížení věkové hranice trestní odpovědnosti na čtrnáct či ještě méně let, který už většina civilizovaných států přijala a věděla proč.

8. Ideální prezident České republiky
Myslím, že máme prezidenta, jakého si zasloužíme. Každý jiný lepší by neodpovídal stavu tohoto státu a této společnosti.

MMF24

Praha, 3.-4. dubna 2004

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).