Menu Zavřít

A bude hůř

9. 12. 2005
Autor: Euro.cz

Chemický průmysl

EBF24

PRAHA (foj) - Chemickým firmám se v dalších měsících nebude dařit tak dobře jako doposud. Alespoň si to myslí analytici společnosti Coface, kteří se rozhodli snížit rating světového chemického průmyslu z A- o kategorii níž, na B+. „Především kvůli problémům, kterým čelí podniky s nižším stupněm zpracování, a to zejména v Evropě, při přenášení vyšších cen surovin na klienty,“ zdůvodnila společnost své rozhodnutí. Chemické odvětví si letos u analytiků Coface výrazně pohoršilo, ještě letos v lednu totiž dávali odvětví rating A.
„Obrat v tomto oboru i nadále rostl, byť pomalejším tempem než v loňském roce. Kvůli rostoucím cenám energií a celkovému zpomalení průmyslu klesaly výnosy evropských i amerických společností, hlavně v podnicích s nižší úrovní zpracování, přičemž bylo často obtížné promítnout zvyšující se výrobní náklady do prodejních cen,“ vysvětlili analytici klesající rating odvětví. Firma navíc upozornila, že výše uvedené okolnosti přinutily chemické společnosti k restrukturalizaci výrobních procesů. „Ta probíhá ve třech hlavních směrech,“ vypočítává v analýze Coface. Zmiňuje orientaci pouze na hlavní obor podnikání a odprodej nepotřebných aktiv, přemístění výroby do regionů bohatých na suroviny nebo na dynamičtější trhy a drastické snižování nákladů. Analytici dále tvrdí, že současné méně příznivé prostředí může ohrozit slabší firmy a vést k většímu výskytu platební neschopnosti v chemickém průmyslu.
Společnost Coface, založená v roce 1946, je dceřinou společností francouzských finančních institucí Natexis Banques Populaires a Banque Populaire Groupe, jejichž základní kapitál na konci roku 2004 činil 13,4 miliardy eur.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).