Menu Zavřít

A BUDOU JENOM FIRMY...

24. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Laik se diví a žasne zároveň, jak rychle informační technologie přetvářejí svět. Člověk může přes internet nakupovat, poslouchat oblíbenou hudbu nebo také prosázet poslední groš a páchat i jiné nepravosti - třeba vést virtuální dvojí život . Laik nostalgicky vzpomíná na to, jak před lety se zatajeným dechem vstupoval do klimatizovaných sálů, kde na něho blikaly mohutné „mašiny . Po nich přišly na kancelářské stoly docela přítulné osobní počítače. Poprvé se tak stalo v roce 1981 díky s polečnosti IBM, u nás doma nastal opravdový nástup „pécéček koncem osmdesátých let. Do širokého povědomí se dostala hlavně díky tolikrát velebenému i proklínanému JZD Slušovice. Ale to už je historie, jejíž prach zvolna usedá i na následo vníky klasických PC - svižné notebooky, jež se pohodlně vešly do cestovních zavazadel.

Převratné změny umožnil stále příznivější poměr mezi cenou a výkonem všeho, co souvisí s rozsáhlou oblastí informačních technologií. Ten se v posledních letech zlepšuje v průměru asi o dvacet procent ročně. Kapacita ukládacích m édií se zdvojnásobuje každého půldruhého roku, každou minutu na světě vzniká jedna internetová firma.

Trend dalšího vývoje naznačuje veletrh informačních technologií, který v polovině minulého týdne otevřel brány v dolnosaském Hannoveru. Je ve znamení mobilních komunikací. A tak se v zaběhnuté zkratce „e-commerce na místo „e tlačí písmenko „m . Můžeme jenom tipovat, jaká další nová slova či jejich zkratky informačně-technologická revoluce přinese.

Podstatné ale je, že informačním technologiím, jež vtrhly do našeho života, se musí přizpůsobit každý. Spotřebitelé mění své zvyklosti, ale i nároky, neboť internet jim nebývale rozšířil nabídku a zprůhlednil ceny. Firmy zase musejí přizpůsobi t svoji investiční politiku, organizační strukturu, personální politiku a mnohé další.

Rodí se nový typ hospodářství, stručně označovaný jako „New Economy (zase nový termín). Určitě se bude prudce rozvíjet, ale za nemalou cenu. Stovky miliard dolarů investic si vyžádá rozšíření informačních dálnic. Jejich nynější kapacita propustnosti dat je totiž nedostatečná a představuje bariéru pro budování „nové ekonomiky .

EBF24

Co se stane dál? Můžeme vůbec čekat uspokojivou odpověď už teď, když lidstvo, obrazně řečeno, prožívá první den informačně-technologické revoluce? Ale jednu jistotu přece jenom máme. Perfektně ji vystihl zakladatel americké společnosti Intel Andy Grove: „Internetové firmy během pěti let zaniknou. Budou jenom firmy a lidé s internetem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).