Menu Zavřít

A co když ty pražské nemovitosti nezlevní, ani když se začne stavět?

24. 11. 2018
Autor: Redakce

Na označení viníka velmi vysokých cen nemovitostí v Praze v poměru k příjmům se téměř všichni shodnou. Je jím kombinace omezené, léta klesající nabídky a hypotečního boomu, který nedoprovázel boom ve výstavbě bytů.

Doporučení ČNB, pokud jde o zatížení žadatelů dluhem či náklady na jeho obsluhu, jejichž uvedení do zákonné podoby tento týden podpořil prezident Miloš Zeman, se zatím neprojevila na poklesu zájmu o hypoteční financování. Nejspíš je to důsledek postupného zpracování žádostí a očekávání růstu úrokových sazeb, avizovaného i samotnou ČNB, ale útlum přijde. Pohne to s cenami?

Toto je zajímavý graf z realitního blogu MMF, data jsou trochu starší, nicméně pořád mají vypovídací schopnost. Ukazuje, že ceny mají setrvale rostoucí tendenci tam, kde není vysoká dynamika nabídky, ale zajímavé jsou násobky v počtu stavebních povolení na hodně cyklických trzích.

 Vývoj cen

Česko si už tradičně prostřeluje obě nohy v délce a komplikovanosti stavebního řízení (letos až 156. místo v žebříčku Světové banky), přičemž Praha je i na české poměry mimořádně špatná. Byrokracie představuje svého druhu implicitní zdanění. Velká otázka je, zda se očekávané snižování zájmu o hypotéky v nadcházejících měsících promítne do poklesu či alespoň stagnace cen.


Uvažujete o hypotéce? Spočítejte si její výši v kalkulačce

ilustrační foto


Jenže co když má pravdu The Economist, který si všiml kauzální vazby mezi cenami nemovitostí v globálních destinacích prvního řádu, respektive výnosem z nich, a výnosem z amerických dluhopisů, vnímaných jako bezrizikové aktivum.

 Ceny nemovitostí rostou rychleji než příjmy domácností

Praha není ani Paříž, ani Londýn, ani New York nebo Sydney, jenomže investiční poptávka ze zahraničí může být i u nás silným faktorem, který již nějakou dobu ovlivňuje alespoň část pražského trhu, která láká mezinárodní klientelu. Bude zajímavé sledovat, zda se tahle část trhu bude hýbat s první ligou, což by znamenalo, že pražské reality představují stejnou třídu aktiv, anebo na ni budou působit jiné faktory jako ekonomická situace v Rusku, odliv kapitálu z něj, zda se připojí ve velkém rozsahu čínští investoři… To by pak ale mohlo znamenat, že cenový vývoj v Praze bude mnohem více záviset nikoli na tom, jak a zda vůbec se pohnou ledy v předpisech, začnou se zastavovat brownfieldy, ale na vnějších faktorech.

MMF24

Podívejte se na studie zaměřené na realitní trh v Paříži a v Londýně, které na mezinárodní provázanost realitních trhů v globalizovaných městech poukazují. Pro udržování základního přehledu o vývoji ve světě se už kvůli možnému velkému vlivu vnějších faktorů vyplatí aspoň jedním okem sledovat The Global Housing Watch nebo Global Property Guide.

 Reálné ceny nemovitostí

Čtěte další komentáře Miroslava Zámečníka

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).