Menu Zavřít

A touhle bombou končíme. Trio Clarkson, May a Hammond se rozpadá po 22 letech, s diváky se loučí v aktuální epizodě The Grand Tour

13. 9. 2024
Doba čtení: 4 minuty
Autor: Amazon Prime Video
  • V pátek 13. září vychází na Amazon Prime Video poslední díl automobilové show The Grand Tour
  • Tím končí 22letá společná éra moderátorů Jeremyho Clarksona, Jamese Maye a Richarda Hammonda, během níž si populární trio přišlo na desítky milionů liber
  • Trojice se poprvé objevila na obrazovkách v roce 2003 s novou verzí pořadu Top Gear, který díky jejich přístupu přerostl místy v trochu akční a adrenalinovou, ale hlavně zábavnou podívanou
  • V roce 2016 kvůli Clarksonovu incidentu s producentem vyměnila trojice Top Gear za ještě nadupanější pořad The Grand Tour. Ten by měl údajně pokračovat i po jejím odchodu

Pátek 13. je v mnoha zemích považován za nešťastný den. Pro tento konkrétní to platí dvojnásob. Tedy alespoň za předpokladu, že patříte k fanouškům automobilů. Právě dnes totiž na Amazon Prime Video vychází vůbec poslední díl série The Grand Tour, čímž nadobro končí dvaadvacet let dlouhá televizní éra, kterou diváky provázela trojice moderátorů a automobilových nadšenců ve složení Jeremy Clarkson, James May a Richard Hammond.

Ti do světa motoristické televizní zábavy vstoupili v roce 2002 (May s ročním zpožděním – pozn. red.), kdy Clarkson od BBC koupil práva pořadu Top Gear a britskou televizi přesvědčil, aby tehdy skomírající show obnovila. Udělat to měla právě podle návrhu Clarksona, který jej vypracoval společně s producentem Andym Wilmanem.

Zdroj: YouTube.com

„Do pořadu následně společně přinesli nové prvky, jako bylo studio, kaskadérské kousky, humor a oblíbeného Stiga,“ píše Daily Mail. Jinými slovy klasickou podívanou, ve které šlo jen o to, aby se divák dozvěděl něco o jízdních vlastnostech vozu, přeměnili v jízdu plnou adrenalinu. Ta už nebyla čistě o autech, ale spíše o třech mužích středního věku dobrovolně se vystavujících šíleným a nebezpečným akcím.

Nový projekt a jedna osudová rána

V roce 2016 přesedlala trojice přátel do nového pořadu The Grand Tour – tentokrát ve spolupráci s Amazonem. Ke změně došlo kvůli bouřliváku Clarksonovi, který o rok dříve praštil producenta Top Gearu pěstí, aby byl následně z BBC odejit. Hammond a May jej tehdy svorně následovali.

Outstream Placeholder

Legendární pořad o autech, jehož historie sahá až do sedmdesátých let, pokračoval i po jejich odchodu. O moderování se pokoušel mimo jiné představitel Kapitána Ameriky Chris Evans nebo Matt Leblanc známý rolí Joeyho ze seriálu Přátelé. Konceptu taženému třemi muži se ale show už nikdy nevyrovnala.

Na svém vrcholu měl pořad dle deníku Sun tři miliony odběratelů na YouTube, časopis s 1,7 milionu čtenářů a k tomu i zápis v Guinnessově knize rekordů jakožto nejsledovanější faktografický televizní program na světě. Loni na podzim ale tvůrci oznámili, že Top Gear na neurčito končí. Důvodem byla vážná nehoda moderátora Freddieho Flintoffa, ke které došlo během natáčení.

Jste fanouškem pořadu Grand Tour?

Za účelem natáčení The Grand Tour založili Clarkson, May a Hammond společně s Wilmanem produkční společnost W. Chump and Sons. Podle Financial Times se skupina s Prime Video domluvila na spolupráci, ze které jim měly plynout miliony liber ročně. Konkrétně Clarkson si měl přijít na 10 milionů, zatímco May a Hammond dostali každý po 7,2 milionu. V průběhu let se tak z moderátorů stali skuteční boháči. 

Dnes čtyřiašedesátiletý Clarkson, který začínal jako ryzí motoristický novinář, má aktuálně jmění v hodnotě 55 milionů liber. Hammond, pro něhož se vžila přezdívka Křeček, disponuje majetkem ve výši 35 milionů, zatímco „Kapitán Šnek“ May se může pochlubit 31 miliony liber. A špatně si rozhodně nevedla ani jejich společnost, která dle poslední účetní uzávěrky vykázala roční obrat šest milionů liber a aktiva ve výši 3,8 milionu.

Jsem starý, tlustý a neschopný

O tom, že spolupráce slavné trojice končí, začala média informovat už na podzim minulého roku – ještě před odvysíláním předposledního dílu. Jako jeden z důvodů rozchodu tria tehdy zaznělo, že se každý v průběhu let posunul, a všichni navíc mají vlastní projekty, kterým se chtějí věnovat. Například Clarkson aktuálně moderuje divácky úspěšný pořad Clarkson's Farm.

Konec seriálu má i další důvod. Začátkem letošního roku Clarkson deníku The Times prozradil, že za ta léta už udělali vše, co se jen dalo. „Řídil jsem auta výš než kdokoli jiný a dál na sever než kdokoli jiný. Udělali jsme všechno, co se s autem dá dělat,“ řekl. Sám sebe následně moderátor označil za starého, tlustého a neschopného, což se s nesmírně fyzicky náročnou show, v níž se spolu se svými parťáky v kabrioletech prohání pouští, kempuje na pláži a závodí v rychlostních člunech, už příliš neshodovalo.

V rámci vlastního rozlučkového speciálu s podtitulem One For The Road vezme trio diváky s sebou na zběsilou jízdu úplně naposledy, tentokrát najedou desítky kilometrů v poušti v Zimbabwe.

MMF24

Aston Martin otevírá v Česku první oficiální prodejnu. Luxusní sportovní vozy vystaví v pražském showroomu
Přečtěte si také:

Aston Martin otevírá v Česku první oficiální prodejnu. Luxusní sportovní vozy vystaví v pražském showroomu

S alespoň malou útěchou pak v září přišel čtyřiapadesátiletý Hammond, který pro britský magazín Metro uvedl, že seriál bude i nadále pokračovat. Jen v jiném složení. Kdo se moderování ujme, prý netuší. 

Tak jako tak každopádně platí, že pátkem 13. září 2024 se uzavírá jedna velice dlouhá, úspěšná a nezapomenutelná éra. Éra trvající bezmála celých 22 let. Éra, která z obyčejných motoristických novinářů udělala globální hvězdy schopné strhnout na sebe pozornost od Thajska po Jižní Ameriku. Éra Clarksona, Hammonda a Maye. A tímhle prostým konstatováním dnes končíme.  

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).