Menu Zavřít

A za co jsi zvonil klíčema ty?

2. 2. 2016
Autor: Euro E15

Ombudsmanka Anna Šabatová žádá Ústavní soud o zrušení některých částí vyhlášek, jimiž města zakazují lidem sedět venku na schodech nebo na zdi. Není to jen úřednický spor, ale zpráva o tom, co se děje se svobodou v roce 2016.

Svoboda, level 1

Život v Česku dostává zvláštní mantinely. Jakmile se začne mluvit o tom, že by se zakázalo kouřit v hospodách, zvedá se hlas ulice a začne se bojovat za svobodu. Jakmile by nám někdo sáhnul na uzeninky, hned ho klepneme přes prsty. Za stejnou svobodu se bojuje, i když se mají omezit projevy extremistů na internetu. Mluví se o cenzuře a vší hrůze, kterou by omezení přinesla.

Proč ale nikomu nevadí, když se omezuje svoboda pohybu v Shengenu a preferuje se automaticky před ochranou vnějších hranic? Proč musí až ombudsmanka zasáhnout proti takové šikaně, jako je zákaz sezení venku na schodech? Vždyť to jsou úplně elementární příklady omezení svobody.

Povinná daň

Odpověď vlastně není složitá. Krůček po krůčku, s každou vyhláškou, každým drobným ústrkem, směřujeme k něčemu, co bych se nebál nazvat uzákoněným buranstvím. Co si budeme říkat, vyhlášky o posedávání na veřejných místech směřují na Romy. Jen zatím, k nevůli jejich autorů, to nejde napsat do úřední listiny rovnou. Ale všem je to jasné, ostatní obyvatele za sezení venku policie pokutovat nebude, přimhouříme oko, mrk, mrk. Je velmi přízemní někoho takhle oklikou buzerovat.

A že si státy začínají chránit hranice samy? Že rezignovaly na koncept společné Evropy? Vždyť jde o ty přistěhovalce, kteří nám sem přišli sekat hlavy, takže zavřít hranice je přece úplně v pořádku. A my stejně nikam nejezdíme, tak co. Nejlíp si k tomu rozmýšlení vypít pivíčko, zapálit cigárko, povytáhnout tepláky.

Je zvláštní, čeho se společnost klidně vzdá, jen když si bude moci v hospodě zapálit a svobodně vyhrožovat v diskuzích na internetu. Je zvláštní, jak provinční politici získávají popularitu a je smutné, že se jim ti zbylí snaží přizpůsobit.

Jestli existuje zdravý rozum, Ústavní soud musí dát ombudsmance Šabatové za pravdu. A všichni by to měli brát jako impuls k probuzení.

komentáře týdeníku Euro


Čtěte také komentáře dalších redaktorů časopisu Euro:

Vladan Gallistl: Apple ztrácí dech

Miroslav Zámečník: „If you come here by boat without a visa“

ebf - tip - debata

Pavel Páral: Ambasadorské divadlo

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).