Menu Zavřít

A zbyli jenom dva

23. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Z prezidia odchází i Lucie Anna Matolínová

Prezidium Komise pro cenné papíry (KCP) opouští další člen. Zbývají poslední dva. Komisařka Lucie Anna Matolínová, která je již několik dnů na nemocenské, nastupuje v únoru na mateřskou dovolenou. Zákon říká, že vedení komise má být pětičlenné, ale již téměř rok pracovalo jen ve třech lidech. Loni únoru a v dubnu skončil mandát komisařům Ireně Pelikánové a Tomáši Ježkovi a zatím je nikdo nenahradil.

ebf - tip - debata

Novelou proti paralýze.

„Mohu potvrdit, že paní komisařka Matolínová nastoupí brzy na mateřskou dovolenou. Počítá však s tím, že bude krátká, tak dva až tři měsíce. Do té doby bude prezidium pouze dvoučlenné. Chod komise to však nijak neparalyzuje,“ řekla týdeníku EURO mluvčí KCP Radka Procházková.
Stát se to před rokem, prezidium KCP by nebylo usnášeníschopné a regulátor kapitálového trhu by nemohl fungovat. Od loňského 12. července byl ale novelizován zákon o Komisi pro cenné papíry a nyní již není nutné, aby prezidium rozhodovalo nadpoloviční většinou všech členů. Zřejmě vleklé obtíže s obsazením prezidia vedlo zákonodárce k úpravě, po níž stačí hlasy nadpoloviční většiny jmenovaných členů. Nyní tedy jsou rozhodnutí komise platná, pokud je schválí dva ze tří jmenovaných komisařů.

Lelkující ministr.

Doplnění prezidia přitom ministr financí Bohuslav Sobotka označil na přelomu července a srpna loňského roku za „jeden z prioritních úkolů pro nejbližší dobu“. V říjnu oznámil, že návrh na jmenování dvou nových členů předloží vládě v následujících týdnech. Do dnešního dne však nejenže Sobotka vládě žádný návrh na jmenování nových dozorčích kapitálového trhu nepředložil, ale pravděpodobně ho ani nemá.
Obsazení KCP by se předjednávalo na koaliční ekonomické poradě. Ani tam však ministr financí toto téma zatím neotevřel. „O doplnění prezidia jsem osobně několikrát s ministrem Sobotkou hovořil. Pokud se ale pamatuji, tak na žádném z jednání ekonomické čtyřky se o konkrétních osobách pro prezidium komise nediskutovalo,“ řekl týdeníku EURO Ivan Pilip, který se ekonomických čtyřek účastnil za Unii svobody.
„Zatím jsme žádného kandidáta do prezidia komise nevybrali. Hledání pokračuje, není to jednoduché,“ popsal současnou situaci mluvčí ministra financí Jaroslav Dědič. Ivan Pilip uvádí, že prosazoval Jiřího Brabce, šéfa ŽB Trustu, a bývalého komisaře Tomáše Ježka. Jenže Brabec práci v prezidiu KCP odmítl a Ježek byl nepřijatelný pro významnou část ČSSD. Bankovní asociace a Asociace pro kapitálový trh na podzim navrhly konzultanta KPMG Marcela Babczynského. Bohuslav Sobotka dříve oslovil bývalého šéfa Fondu národního majetku Jiřího Havla a současného ředitele odboru obchodníků s cennými papíry KCP Zdeňka Hustáka.
František Jakub a Milan Šimáček (a případně i Lucie Anna Matolínová po mateřské dovolené) si ještě dlouhou dobu budou muset vystačit sami. A nejen kvůli nečinnosti, či neschopnosti ministra financí najít vhodné osoby. Od okamžiku, kdy vláda schválí jeho návrh na jmenování nových členů prezidia, do předání jmenovacích dekretů je totiž ještě dlouhá doba. Komisaři musí nejprve projít prověrkou Národního bezpečnostního úřadu, což trvá měsíce až roky, a poté je musí jmenovat prezident.
V duchu zmíněné úpravy zákona o KCP z loňského léta by mohli zákonodárci vyřešit i vleklý problém s obsazením prezidia. A škrtem pera udělat z pětičlenného orgánu tříčlenný.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).