Menu Zavřít

ABN AMRO ROTSCHILD FAVORITEM TENDRU

18. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Pozice TeleDanmarku závisí na doporučení vybraného poradce

Společnost ABN Amro Rotschild byla výběrovou komisí doporučena vládě jako vítěz tendru na globálního koordinátora, tedy poradce, při prodeji jedenapadesáti procent akcií Českých radiokomunikací (ČRa). Týdeník EURO tuto neoficiální informaci obdržel ze zdroje blízkého výběrové komisi, vedené prvním náměstkem ministra financí Janem Mládkem.

Tiskový mluvčí pražské pobočky ABN Amro Oldřich Kračmer výběrové řízení nechtěl komentovat. Potvrdil pouze, že firma ABN Amro Rotschild, což je společný podnik finanční skupiny Rotschild a nizozemské společnosti ABN Amro, se do tendru skutečně přih lásila.

Prvenství s převahou.

Celkem se soutěže zúčastnilo osm poradenských firem. Za první ABN Amro Rotschild, která údajně vyhrála se značným náskokem, měla jako druhá skončit JP Morgan, třetí pak společnost Schröders, jež byla nedávno poradcem při privat izaci ČSOB. Původně se předpokládalo, že vítěze kabinet vyhlásí do konce října, což se nestalo. Otakar Veverka, mluvčí Fondu národního majetku, který je vyhlašovatelem soutěže, nevyloučil, že se rozhodne tento týden. Už na 1. listopad má totiž kabinet ja ko jeden z bodů jednání zařazen „postup privatizace státních podílů s významnou účastí státu .

Výběr firmy ABN Amro Rotschild jako poradního partnera pro České radiokomunikace by měl svou logiku, protože firma druhou největší českou telekomunikační společnost velmi dobře zná a výběrová kritéria byla nastavena právě tak, aby zkušenosti rozhod ly. ABN Amro již v srpnu 1997 nakoupila na kapitálovém trhu pro dánskou telekomunikační firmu TeleDanmark téměř 20,8 procenta akcií ČRa. Loni se ABN Amro Rotschild zase jako poradce podílela na navyšování základního jmění firmy a byla hlavním k oordinátorem při vydávání a umístění jejích globálních depozitních certifikátů na londýnské burze.

V kuse, či rozdrobit?

Cílem chystané privatizace 51 procent akcií je podle podmínek tendru maximalizace výnosů, realizace prodeje během krátké doby, podpora českého kapitálového trhu a možnost zapojení tuzemských individuálních investorů do privatizace. Prodej nejspíše proběhne v první polovině příštího roku. Podle předběžných prohlášení Fondu národního majet ku by se měl uskutečnit formou veřejné nabídky na kapitálovém trhu. Očekává se rovněž, že část akcií bude přednostně nabídnuta současnému 20procentnímu akcionáři - firmě TeleDanmark, která by zřejmě chtěla svůj podíl zvýšit, a to přinejmenším na blo kační minoritu třiceti čtyř procent.

Záleží však na doporučení poradce a na tom, jak ve finále rozhodne vláda. Ta očekává, že tato privatizace vynese zhruba dvacet miliard korun.

Majoritní balík by se jistě lépe prodával a stát by za něj mohl utržit více, než když jej rozdrobí. Druhou neznámou je, kolik akcií půjde na český a kolik na zahraniční trh. O dalším postupu nám mluvčí FNM Otakar Veverka, mluvčí ministers tva financí Libor Vacek a mluvčí ministerstva dopravy a spojů Martin Šváb nebyli schopni poskytnout žádné informace.

Jistota pro akcionáře.

Ať už privatizace dopadne jakkoliv, nynější akcionáři se zřejmě nemusí ničeho obávat. Akcie radiokomunikací patří na tuzemské burze k tomu nejlepšímu a dá se očekávat růst jejich kursu. Ostatně prodej z rukou státu d o rukou zahraničního vlastníka je vždy vnímán pozitivně. Tuzemská brokerská firma Patria Finance například doporučuje akcie radiokomunikací akumulovat, investiční banka ING Baring nedávno zase změnila své investiční doporučení z držet na nakupovat. „Odvětví technologických akcií je nyní velmi zajímavé a má velkou budoucnost. Z tohoto pohledu jsou akcie Českých radiokomunikací výhodnou investicí, říká Libor Vinklát z brokerské firmy Conseq Finance. I když cena akcií nyní klesá a je někde kolem 1100 korun, je to podle něj pouze výkyv daný poklesem celého akciového trhu a možná i tím, že do hry na trhu telekomunikací se dostává nový konkurent - třetí mobilní operátor Český Mobil.

WT100

I hospodaření radiokomunikací je velmi slušné. Za prvních devět měsíců letošního roku vykázala společnost zisk před zdaněním 610 milionů korun. To je o 76,9 procenta více než ve stejném období loni. Výnosy meziročně vzrostly o 38,6 procenta na 2,299 miliardy korun. České radiokomunikace mají základní jmění 3,078 miliardy korun a vlastní 51 procent v mobilním operátoru RadioMobil a 50 procent v nedávno založené telekomunikační společnosti Contactel.

V Contactelu drží dalších 50 procent právě zmíněná firma TeleDanmark. Ta nyní ohlásila změnu vlastnických poměrů. Její největší vlastník, americká společnost Ameritech (podíl 41,6 procenta), fúzuje s další americkou společností SBC Communications. Spojením vzniká velmi silný hráč na světovém trhu s tržní kapitalizací téměř 200 miliard dolarů. „Contactel se stává členem jedné z největších telekomunikačních společností na světě, uvedl minulý týden jeho generální ředitel Michal Čupa. Firma je momentálně součástí silnějšího kapitálového uskupení než SPT Telecom, kterému chce od roku 2001 začít konkurovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).