Menu Zavřít

Absolut Merkel

23. 9. 2013
Autor: Redakce

Když budeme mít 38 procent, budeme rádi. Jak výsledek začne čtyřkou, poteče šampaňské proudem, věštil před čtrnácti dny pisateli Rychlých tužek volební manažer CDU. Co se nakonec včera v noci dělo v zákulisí berlínského Domu Konrada Adenauera, kde sídlí centrála křesťanských demokratů, předčilo očekávání – byť parlamentní většina propásnutá o pouhá čtyři křesla může zamrzet.

CDU je tam, kde byla za Helmuta Kohla – je to hegemon a ostatní strany srazila na kolena. Angela Merkelová si teď může dovolit mnohem víc než v koalici s Liberály (FDP), kteří se propadli do politických temnot. Ony čtyři hlasy navíc se rovnají tak jednomu či dvěma postům ve vládě přepuštěným SPD. Velký problém to nebude, protože třeba na evropské či zdravotnické politice se obě strany perfektně shodnou. A Merkelová si může diktovat podmínky.

Kdo chce, může fenomén Merkelové považovat za deficit zastupitelské demokracie. Tedy čistě počtářsky – z 82 milionů obyvatel Německa jich má volební právo 62 milionů, z toho 44,3 milionů přišlo volit. Pro CDU kancléřky Merkelové hlasovalo nějakých 18 milionů Němců. Je to dost na to, aby mohla „Angie“ řešit problémy plácnutím do stolu, jak to kdysi dělával Helmut Kohl? Mimochodem muž, kterého Merkelová pomáhala sesadit?

Většinu obyvatel za sebou matematicky samozřejmě nemá. Pocitově ale ano – CDU odsála hlasy Zeleným, zlákala více než milion prvovoličů a zcela zlikvidovala FDP jako parlamentní stranu. Navíc v době, kdy si všichni Němci připlácí na fungování eura. Před „absolutní Merkelovou“ nezbývá než s Jiřím Paroubkem závistivě zvolat: „Pánové, kdo z vás to má?“


Čtěte další komentáře Blahoslava Hrušky:

Škoda facky, která padne vedle

Volby? Nic pro lidi

KL24

Na zdraví globalizace


  • Našli jste v článku chybu?