Menu Zavřít

Absolut ordnung

3. 6. 2002
Autor: Euro.cz

Zpětnému sběru se žádný původce nevyhne

Dramatický vývoj kolem nápojových obalů v posledních deseti letech prokázal, že obyčejná skleněná láhev s pevnou zálohou patří k nenahraditelným civilizačním jistotám. Stačilo zálohu na pár let uvolnit a přičinlivé ruce spekulantů dokázaly systém vratných obalů provrtat tunely a rozvrátit spotřebitelskou důvěru. Nebýt osvíceného konzervatismu konzumentů lahvového piva, systém by se na místě zhroutil. Znovu vyztužit ho má nekompromisní zásah státu do obchodních vztahů v podobě obalového zákona a prováděcích předpisů. Stát nadiktoval nejen pevné zálohové ceny, ale i povinnost obchodům s velkou prodejní plochou vést omezený sortiment nápojů také ve vratných láhvích. Žádný typ užívaných obalů nepřišel zkrátka, a stát - nikoli učebnicová konkurenční nabídka - zajistil spotřebitelům svobodu volby. Kdyby to nebylo dobré k ničemu jinému, tak protože plnění do zálohovaných lahví vychází výrazně levněji. Hodnotu skleněné vratné láhve spotřebitel neplatí. Uhradí jen zálohu, kterou mu v nejbližším obchodě zase vrátí. Teď už určitě stejnou: tři koruny. Náklady spojené s opakovaným naplněním láhve nepřesáhnou dvacet haléřů, zatímco cenu nevratného plastového obalu hradíme celou, činí kolem čtyř korun. Různou obchodní marží však prodejci mohou tento nepoměr oslabit. Do velikosti marže stát nemluví.
Zato zálohu jednou provždy určil. Dobře, protože záloha sama svou výší reguluje množství lahví na trhu. Je o třicet až čtyřicet haléřů nižší, než je výrobní cena lahve. Novopacký sládek Daniel Váša přiznal, že on i jeho kolegové udělají první poslední, aby spíše vykoupili zálohované lahve, než aby objednávali nové. Ty se navíc prodraží ještě o dvaadvacetiprocentní daň. Z oběhu zálohovaných lahví se daň bohužel nevrací. Když se ovšem pivo vyveze do zahraničí, vratná láhev se už nevrátí. Zato se pivovaru vrátí daň z přidané hodnoty. O obaly, které vyvezeme, se postará někdo jiný. My se ovšem musíme starat o dovezené obaly. Až dosud končily bezstarostně v kontejnerech a každý si dovážel, co ho napadlo. Veškeré starosti s odhozenými plechovkami, lahvemi, kartony i plasty zůstaly na bedrech obcí. A když lidé netřídili a všechno končilo na skládkách, nepěkně to lezlo do peněz obecního rozpočtu. Teď ovšem i dovozci musí přijmout odpovědnost za zpětný odběr obalů, a není to snadné. Síly i odpovědnosti mezi producenty a dovozci nevratných obalů s výrobci využívajícími vratné systémy se konečně vyrovnávají. Jedni až dosud mohli svobodně plýtvat, druzí museli udržovat vratný systém. V lahvích i přepravkách na pivovarském dvoře či ve skladech prodejen přitom vězí mrtvé finanční obnosy. Až dosud spojené s velkými riziky, že cenu lahví nakoupených za čtyři koruny kdosi kvůli vlastnímu prospěchu srazí na pouhý desetník. Ta poslední hrozba 13. května, kdy začalo platit vládní nařízení o vratných obalech, zmizela. A jedna výhoda přibyla: kdo plní převážnou část své výrobní produkce do vratných obalů, bude zbaven všeho papírování, které je spojeno s odpovědností za povinný odběr, třídění a recyklaci obalů. Co by taky pivovar, který plní pivo jen do vratných skleněných láhví a kovových sudů, recykloval?
Protože nyní budou mít odpovědnost za nakládání s obaly úplně všichni, možná poleví i ostré spory o to, zda opěvovaná vratná láhev je opravdu o tolik lepší než jednorázový obal. Vždyť většina výrobců a plničů plastů, tetrapaků a plechovek viděla jen cestu svého obalu se stolu do popelnice! Teď, když původci budou muset své obaly sbírat a zajišťovat jejich recyklaci, nebo za to všechno platit autorizované společnosti, si budou cesty svých odhozených odpadů více všímat.
Nejsilnějším argumentem proti vratným lahvím bývá poukaz na přepravu těžkých obalů na dlouhé vzdálenosti - například minerálek z Karlových Varů do Brna. Když se však stejná voda přepraví do Brna v plastu a ten plast se navzdory převažující popelnicové praxi vytřídí, putuje po slisování až do Číny. To je naše nejčastější odbytiště, spolu s recyklační linkou v Silonu Planá nad Lužnicí. Ta je v Česku jediná, a například z Ostravy je to k ní také pěkně daleko. S převážením PET lahví je přitom opačný problém než se sklem – nevyužije se nosnost dopravních prostředků, protože se převáží vzduch. A do Číny, to je nějakého vzduchu! Vzkaz v láhvi zní: obaly vrátit a využít, jenom ne je odhodit.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).