Menu Zavřít

Aby nekončili na talíři

25. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Nastal čas zakázat zabíjení psů na maso a jeho pojídání? V měnící se čínské společnosti začíná pomalu takový názor převládat.

Obyvatelé jižní Číny snědí vše, co má čtyři nohy a je zády obráceno ke slunci. K lítosti všech milovníků psů. Nicméně řada Číňanů začíná na toto téma měnit názor a totéž se týká Jihokorejců, kde byl minulý týden kvůli protestům zrušen chystaný festival psího masa. Především mladá generace vyrůstající ve městech se dnes dívá na psy spíše jako na domácí mazlíčky, zasluhující dobré zacházení a respekt, než jako na zdroj proteinů.

Dálniční drama

V Číně se nedávno opět rozproudila debata týkající se zákazu konzumace psího masa. Návrh na něj totiž leží od loňského roku v parlamentu. Podnětem se stal incident, který se odehrál počátkem května na dálnici spojující Peking a Harbin, hlavní město provincie Chej-lung-ťiang nacházející se na severovýchodě Číny. Ochránci zvířat se totiž dověděli, že kolem hlavního města má projíždět kamion plně naložený psy určenými ke konzumaci. Aktivizovali se prostřednictvím sociální sítě a mobilů a auto na dálnici zastavili. Na korbě starého náklaďáku objevili v napěchovaných železných klecích téměř 500 zubožených zvířat. Mnoho z těch, která přežila, trpělo vážnými zdravotními problémy, někteří měli otevřené rány.
Řidič se netajil tím, že zvířata veze na severovýchod země, kde na ně již čekají majitelé restaurací. Bitva o to, aby psi nakonec neskončili na talíři, trvala celkem patnáct hodin. Na místo přijela i policie, víceméně však pouze přihlížela. Policisté argumentovali tím, že podle platných zákonů se řidič ničím neprovinil. Zoufalí aktivisté, kterých se sešlo přes tři stovky, nakonec psy vykoupili. Po dlouhých hodinách napětí a překřikování řidič vyměnil „náklad“ za 115 tisíc jüanů (cca 300 tisíc korun). Psi byli poté rozvezeni na veterinární kliniky a do útulků nacházejících se severně od Pekingu. Není vyloučeno, že někteří najdou nové majitele, nicméně psi vyšší než 35 centimetrů kvůli zákazu do města nemohou.

WT100

Tradice a byznys

Psí maso je v Číně konzumováno po staletí, nicméně příznivci této tradice argumentují, že se tak nikdy nedělo ve velkém. Zřídkakdy je k vidění na trzích, na restauračním menu už vůbec ne. S výjimkou provincií Chu-nan a Kuej-čou je lidé v Číně považují za delikatesu, která je servírována při speciálních příležitostech. Tradiční čínská medicína totiž řadí psí maso k takzvaným „horkým“ potravinám, které mohou být především v průběhu silné zimy dobrým zdrojem energie. Někteří Číňané zároveň zdůrazňují, že je pojídání psího masa věcí kultury. Australané pojídají klokany a Evropané králíky, kteří jsou pro změnu v Číně považováni za „nejedlá“ zvířata.
Čínští odpůrci pojídání psů zdůrazňují, že tato zvířata jsou inteligentnější než ostatní členové potravinového řetězce. „Nejsou to sice žádní einsteini, ale k lidem mají mnohem blíže, než si myslíme,“ potvrzuje Stanley Coren, profesor psychologie z kanadské University of British Columbia, který se věnuje výzkumu chování psů. Není pochyb o tom, že psi jsou schopni navázat s člověkem velice blízký vztah.
V měnící se čínské společnosti začíná pomalu převládat názor, že je nejvyšší čas zabíjení psů na maso a jeho pojídání zakázat. Na internetu probíhá podpisová kampaň, k níž se připojily desítky tisíc lidí. Podle posledního průzkumu veřejného mínění, jehož se zúčastnilo 100 tisíc respondentů, by zákaz podpořilo 55 procent obyvatel, zatímco proti je 33 procent.
Zákon zakazující obchod se psím masem a jeho konzumaci byl Národnímu lidovému kongresu předložen již loni. Podle návrhu by v případě jeho porušení hrozilo dotyčnému za konzumaci psího anebo kočičího masa patnáct dnů vězení a pokuta do výše pět tisíc jüanů (třináct tisíc korun). Firmám obchodujícím se psím a kočičím masem by mohla být vyměřena pokuta od deseti tisíc do 500 tisíc jüanů (1,3 milionu korun).
Mahátma Gándhí kdysi řekl: „Velikost národa a jeho morální pokrok může být posuzován podle toho, jak zachází se zvířaty.“ Pouze kvůli zákonu totiž pojídání psů v Číně neskončí. Aktivisté se shodují, že potrvá léta, než se změní také myšlení lidí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).