Menu Zavřít

Abychom se nedivili

4. 6. 2004
Autor: Euro.cz

Teroristé mohou zaútočit i na ropovody

Nového šéfa americké zpravodajské služby CIA čeká hodně těžký úkol. Teroristické útoky v Saúdské Arábii varují. Ale víme, čeho přesně chtějí teroristé dosáhnout? Kam až jsou schopni jít? Mohou opravdu položit světovou ekonomiku? Zpravodajské služby by měly získat co nejpřesnější odpovědi na tyto otázky. CIA si už nemůže dovolit chybné závěry, jichž se dopustila za odstupujícího šéfa George Teneta při přípravě útoku na Irák. A už vůbec nemůže své zprávy upravovat v souladu s momentálními politickými tlaky.
Není pochyb o tom, že teroristé mohou zpomalit světový hospodářský růst. Jejich akce dokážou vyhnat ceny ropy nahoru. Nelze zcela vyloučit, že přímé útoky na světovou ekonomiku budou ještě účinnější než dosud. Při posledních útocích v ropné velmoci číslo jedna – Saúdské Arábii – se teroristé zaměřili na pracovníky zahraničních společností. Tím vyvolávají hrůzu. Pokud se však rozhodnou likvidovat přímo ropnou infrastrukturu a vyhodit do povětří ropovody, ohrozí dodávky na světový trh.
Ropovody jsou velmi citlivým místem. Je prakticky nemožné celou ropnou infrastrukturu uhlídat. V Iráku, Nigérii či Kolumbii bývají ropovody častým terčem sabotáží. Teoreticky lze tímto způsobem páchat škody i v Saúdské Arábii. Saúdskou ropu nikdo rychle nenahradí. Ani Rusko. Rusové jsou sice ochotni zvyšovat své dodávky, ale to má své limity, síť ropovodů v největší zemi světa není dostačující.
Optimisté správně připomenou, že pro saúdské teroristy zatím není ropná infrastruktura primárním cílem. Tamní buňky, zřejmě napojené na al-Káidu, vraždí cizince. Chtějí vyhnat zahraniční korporace ze země. Nemíní však poškozovat saúdskou ekonomiku. Tím by ztratili mnoho přívrženců v arabské monarchii. Saúdská Arábie se liší od Iráku, kde teroristé už likvidují prakticky vše, aby dosáhli chaosu a následně i odchodu okupantů.
Můžeme ale zcela vyloučit irácký scénář v Saúdské Arábii? Do jaké chvíle jsou teroristé schopni se držet alespoň nějakého racionálního uvažování? Obavy z občanské války na arabském poloostrově by vyhnaly ceny ropy do astronomických výšin. Třeba jde o přehnané obavy. Dobré informace zpravodajských služeb však potřebujeme. Abychom se zase jednou nedivili.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).