Menu Zavřít

ACH, TY DLUHY

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

KPN

HAAG (Bloomberg) – Nizozemský telekomunikační operátor KPN má rok poté, co mu nevyšlo spojení se španělskou společností Telefónica, velké trápení s dluhem. Jeho výše se během posledního roku zečtyřnásobila na 19,4 miliardy dolarů, což je více než současná úhrnná tržní kapitalizace KPN. Zatímco v květnu minulého roku stála akcie kolem 60 eur, nyní je za třináct.

Aby zmírnila své dlužnické břemeno, KPN hodlá letos prodat aktiva za přibližně pět miliard eur. Jak potvrdil finanční ředitel Maarten Henderson, firma se chce zbavit majetkových podílů v Maďarsku, České republice a Indonésii. Haagská centrála oznámila, že společnost své budoucí aktivity zaměří na svůj národní trh, kde zesílila konkurence, dále na Německo a Belgii.

„Dohodu s KPN v této fázi může uzavřít jedině velmi odvážný investor, míní úvěrový analytik londýnské Royal Bank of Scotland Tim Jagger. Ten potenciální partnery nabádá, aby ještě nějakou dobu sledovali, jak si společnost,

v níž 35 procent patří nizozemské vládě, dále povede. Jiní analytici soudí, že zájem by určitě byl o divizi KPN Mobile. Jako největší potenciální zájemce jmenují největšího japonského mobilního operátora NTTDoCoMo, španělskou Telefóniku či Telecom Italia Mobile.

Haagská centrála také oznámila, že po zisku 771 milionů eur v roce 1999 vykázala KPN loni ztrátu (bez započtení jednorázových položek) 626 milionů eur a do černých čísel se vrátí nejdříve v roce 2003.

EBF24

KPN v Českém Telecomu drží asi 20,3 procenta akcií, za jejichž prodej ale podle analytiků získá méně než očekávaných 970 milionů eur, napsal na počátku května list The Wall Street Journal Europe. Nizozemci se chtějí rovněž zbavit svých majetkových podílů v Maďarsku, kde jim patří skoro 45 procent mobilního operátora Pannon GSM a přes 75 procent firmy PanTel.

Odborníci, na které se odvolává citovaný list, soudí, že KPN za podíl v Českém Telecomu získá 500 milionů, v nejlepším případě 700 milionů eur. Společnost KPN ale dala na srozuměnou, že svá aktiva ve střední Evropě prodá jenom v případě, budou–li k tomu příznivé podmínky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).