Menu Zavřít

Nový hráč v české energetice: „Litevský Agrofert“ koupil třetí největší větrný park

16. 3. 2018
Autor: vehl.cz

Podnikání v oblasti obnovitelných zdrojů v Česku přilákalo netradičního investora. Litevská chemička Achema Group koupila od původního finančního investora třetí největší větrný park na českém území. Nachází se u Horní Loděnice v Olomouckém kraji a zahrnuje devět stožárů o celkovém výkonu 18 megawattů. Současně nakoupila i větrníky v Chorvatsku.

Kupujícím je sesterská společnost Achemy Renerga, která se dosud zaměřovala na investování do zelené energetiky na domácím litevském území. Podle deníku The Baltic Times zajistila financování nákupu SEB Bank spolu s Achemou.

Prodávajícím je EnerCap Power Fund registrovaný na ostrově Guernsey, který větrníky u Horní Loděnice vlastnil od roku 2010. EnerCap prodal Litevcům také větrnou farmu se 14 stožáry o celkovém instalovaném výkonu 42 megawattů, která se nachází 45 kilometrů od chorvatského Zadaru.

Jaká je motivace litevské chemičky k investování do zelené energetiky v zahraničí? „Poté, co byl rozvoj dalších větrných farem v Litvě zastaven, jsme se rozhodli poohlédnout se po investičních příležitostech v zahraničí. Vybrané země mají jasné investiční a podnikatelské prostředí a transparentní systém podpory zelené energie,“ uvedla k transakci předsedkyně představenstva Achema Group Lidija Lubienė.

Větrné elektrárny u Horní Loděnice jsou v provozu od roku 2009. Původně je postavila firma Ventureal, po roce provozu je získal fond skupiny EnerCap. Přímým vlastníkem elektráren je firma Větrná energie HL. Ta podle výsledků za finanční rok 2016/17 vykázala tržby 104 milionů korun a čistý zisk přes 34 milionů korun.

Chemička Achema patří vedle ropné rafinerie Mažeikiu (nyní Orlen Lietuva) k největším průmyslovým podnikům v Litvě. Jejím základem je komplex na výrobu agrochemikálií ve městě Jonava, který zahájil výrobu v roce 1962. Po privatizaci v roce 1994 vyrostla kolem Achemy širší podnikatelská skupina, jejíž aktivity sahají do různých odvětví průmyslu i služeb. Za rok 2016 celá skupina s 4800 zaměstnanci vykázala tržby 691 milionů eur (17,5 miliardy korun) a zisk před zdaněním 42 milionů eur.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

GE chce vyrábět největší větrné turbíny na moři. Investuje do nich přes osm miliard

S větrem o závod: Němci mají už téměř 30 tisíc větrníků

Evropa zelená. Obnovitelné zdroje loni zajistily výrobu již 30 procent elektřiny

 Výstavba větrného parku ČEZ Fantanele Cogealac v Rumunsku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).