Menu Zavřít

Admirále, kdy připluje dohoda?

5. 3. 2010
Autor: Euro.cz

US Navy má základnu v Česku, čeká se však na memorandum o vědě

Americké vojenské námořnictvo (US Navy) zakotvilo v Praze. Není to klam, ale realita. Stalo se tak v pátek 26. února, kdy svou pobočku na americké ambasádě založil Úřad námořního výzkumu. The Office of Naval Research (ONR) má nyní mimo USA kanceláře pouze v Londýně, Tokiu, Singapuru a Santiagu de Chile. „Přesuneme sem část aktivit z evropské centrály v Londýně. Praha je příhodným místem pro ustavení našeho úřadu na kontinentě,“ řekl při zahájení viceadmirál Harry B. Harris, jenž má na starost 6. flotilu operující v Evropě a Africe. Česká metropole je teprve pátým „přístavem“ a vůbec prvním ve vnitrozemském státě, který má za úkol navazovat spolupráci mezi vědci v regionu a americkými námořními silami. Ty mají zájem o kybernetiku, IT, ale i nové materiály.

EBF24

Ach, ta malá česká politika „Je to zatím vrchol naší spolupráce v této oblasti. Otevření ONR znamená uznání, že Česká republika má co nabídnout,“ uvedl premiér Jan Fischer, dle něhož je před dokončením i smlouva o vědecké spolupráci. Toto exkluzivní „memorandum porozumění“ – prakticky doložka nejvyšších výhod – by přinesla Čechům přístup k nejmodernějším americkým technologiím. Takovou smlouvu má zatím jen deset zemí světa! Podle informací týdeníku EURO však není ještě na pořadu dne. Ač ji americká strana již loni nachystala (a po pražské návštěvě ji v Bílém domě urgoval viceprezident Joe Biden), Češi se nemohou dohodnout, kdo má o grantech v Česku rozhodovat: ministerstvo obrany, nebo školství? I z toho důvodu a formy vypisování zakázek je americká strana dle zdroje obeznámeného se situací „velmi rozladěna“.
Ovšem při přestřihávání pásky to nijak znát nebylo. Všichni zúčastnění (včetně vojenské honorace, politiků a vědců) rozdávali úsměvy. „Česko disponuje šíří akademických a výzkumných institucí a má i velmi schopné, inovativní a vzdělané vědce,“ uvedl velitel globální sekce ONR kapitán David Maynard. A český ministr obrany Martin Barták mu přizvukoval: „Spolupráce v oblasti vědy a výzkumu pro obranné účely mezi českými a americkými pracovišti již má více než dvacet let úspěšné historie. Nicméně jako místopředseda vlády považuji za jeden ze svých úkolů napomáhat při vytváření podmínek, aby se spolupráce mohla rozvíjet co nejlépe a bez zbytečných překážek,“ uvedl ve svém vystoupení. Snad se tedy dočkáme i výše zmíněné smlouvy.

Filiálka pro střední Evropu Námořnictvo vyvíjí v Česku spolupráci od roku 1999, kdy kontaktovalo Katedru kybernetiky ČVUT, jež komunikuje i s NASA či letectvem. Nedávno zde vznikl projekt AgentFly na řízení bezpilotních letounů, ale vývoj pokračuje i v systémech, jež by mohly být využity v ochraně proti pirátům kupříkladu u břehů Somálska. Tým profesora Václava Hlaváče pro výzkum strojového vidění byl i jedním z příjemců tří „radarových grantů“. Další získal Fyzikální ústav Akademie věd (nitridy gallia) a turnovský Crytur (3D defektoskopie), o čemž týdeník EURO detailně informoval. Americké obranné agentury se však dívají i do Brna, kde byly na Masarykově univerzitě vyvinuty hardwarové ochrany proti hackerům.
Oč přesně budou mít námořníci zájem? „Těžko specifikovat, ale informační technologie jsou jednou z těch zajímavých oblastí, na něž bychom se mohli zaměřit. A v tom je v Česku značný potenciál. Soustředíme se ovšem na celou střední Evropu,“ řekl týdeníku EURO viceadmirál Harris. V pražské filiálce mají pracovat dva vědci a dva asistenti, kteří budou vytipovávat oblasti spolupráce. Následně mohou být přiklepnuty granty ve výši 25 tisíc až milionu dolarů (přes 19 milionů korun). Poznatky mají být publikovány v odborném tisku, výzkumníci si podrží své patenty. Co se ale s nápady děje v armádním kolotoči dál, to už nevědí. Jeden ze zainteresovaných vědců říká: „Zajímavé věci si najdou sami. Mají přehled. Založený úřad ONR spolupráci zintenzivní. Založí se další partnerství, ale nebuďme naivní: všude ve světě si Američané hlavně hlídají, aby něco nepropásli.“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).