Menu Zavřít

Adresy pro náročné a bohaté

13. 5. 2010
Autor: profit

Až tři sta tisíc korun stojí jeden metr čtvereční v Rezidenci Kampa, v současné době nejdražším developerském projektu v zemi. Úroveň luxusního bydlení v Česku, zejména pak v Praze, se stále zvyšuje.

K nadstandardnímu bydlení patří nadstandardní výhled.

Kde je hranice, za níž už bydlíte v luxusu? Podle studie analytické společnosti King Sturge se stále posouvá. Ještě donedávna byly za luxusní považovány pražské projekty v cenové úrovni od sta tisíc korun za metr čtvereční,“ říká vedoucí rezidenčních nemovitostí v King Sturge Iva Nováková. V současné době je podle ní tato kategorie bytů označována za nadstandardní a hranice pro rezidenční luxus se posunula k 150 až 200 tisícům korun za metr čtvereční.

Z aktuálních tuzemských developerských projektů se v této cenové rovině pohybuje jeden, a to Rezidence Kampa na Malé Straně. Společnost J&T Real Estate ji plánuje dokončit v polovině příštího roku. Z už dokončených projektů patří k nejdražším v zemi Liliová 8 v centru Prahy investorské společnosti GD Investments.

Rezidenční trh luxusních nemovitostí je v Praze cenově srovnatelný s dalšími hlavními městy ve střední Evropě. Cena za metr čtvereční se pohybuje v rozmezí 5500 až 7500 eur, nicméně stále přetrvávají rozdíly v kvalitě a velikosti. Česká metropole se ve srovnání se zeměmi takzvané Visegrádské čtyřky řadí na přední místo. V porovnání s metropolemi v západní Evropě má ale ještě co dohánět. Kde Praha končí, tam například Paříž a Londýn začínají. Ceny luxusního bydlení se v těchto městech pohybují od 7500 eur výše.

Nejdražší jsou nejžádanější

Oba zmíněné projekty, Rezidence Kampa a Liliová 8, zahrnují rekonstrukci historických budov. Design interiérů developeři průběžně konzultují s budoucími majiteli. Podlahy jsou dřevěné, často z masivního dubu, nebo kameninové, z leštěného vápence či mramoru. V koupelně najdou obyvatelé těchto bytů vybavení předních světových značek Phillip Starck, Alberto Allessi, Villeroy Boch.

Do Rezidence Kampa investuje společnost J&T Real Estate na 330 milionů korun. Pětadvacet luxusních bytů vznikne rekonstrukcí ­neorenesančního činžovního domu z druhé poloviny 19. století. Průměrná cena za metr čtvereční je dvě stě tisíc korun. U nejluxusnějších bytů projektu stojí metr čtvereční tři sta tisíc korun. „Největší zájem je právě o ty nejdražší byty, polovina bytů z 25 je už závazně rezervována,“ říká obchodní ředitel J&T Real Estate Martin Kodeš.

Luxusní rezidence vznikne na rohu Všehrdovy a Říční ulice, tedy na břehu Vltavy, v těsné blízkosti parku Kampa a Karlova mostu. „V rámci hlavního města je za luxusní považováno právě bydlení v historickém centru. Sem spadají Hradčany, Malá Strana, Josefov a Staré Město,“ říká Iva Nováková. K prestižním rezidenčním lokalitám podle ní patří také Vinohrady, Vyšehrad a Podolí, Barrandovské terasy, Bertramka, Hanspaulka, Ořechovka, Ladronka, Bubeneč a Trója.

Český luxus v českých rukou

Dříve se o tuzemská luxusní sídla zajímali především zahraniční klienti realitních kanceláří. Oceňovali nadstandard tohoto typu bydlení a zároveň akceptovali vysoké ceny. Šlo především o kupce ze zemí bývalého Sovětského svazu a vysoce postavené manažery ze zahraničí, kteří pracovali v Česku.

„Zhruba od roku 2006 a 2007 se o tento typ bydleni zajímají stále více i Češi a Slováci, kteří tímto způsobem zhodnocují své finance. S příchodem ekonomické krize došlo k citelnému poklesu zahraničních a zvýšeni počtu tuzemských kupců,“ říká Nováková.

Za humny golf a pólo

Na movitou klientelu je zaměřen projekt Konopiště Resort – Collection of Contemporary Homes, který začne již letos vyrůstat v obci Jírovice, v těsném sousedství golfového hřiště Golf Club Konopiště se 45 jamkami. Zájemci si mohou vybrat z různých typů a velikostí apartmánů od malých studií, určených pro sportovní nadšence, přes prostorné lofty až po takzvané penthousy, rozlehlé apartmány v nejvyšších poschodích. Rodiny s dětmi najdou u Konopiště flexibilní rodinné domy se zahradami o rozloze okolo tisíce metrů čtverečních a náročnější klientela může vybírat z majestátních vil, pod kterými jsou podepsáni přední čeští a slovenští architekti.

Kromě golfového greenu budou obyvatelé Konopiště Resortu sousedit také s pólo klubem. Ten bude vybudován na ploše větší než sto tisíc metrů čtverečních a od resortu ho bude dělit Klub Volavka od známého architekta Jana Kaplického.

Společnost Resort Living, která koncem února zahájila stavební práce na projektu, představila také ceny tohoto luxusního bydlení. Nejmenší apartmány začínají na cenách od 2,5 milionu korun včetně DPH. Luxusní střešní penthousy 4+kk s plochou nad sto metrů čtverečních a střešní zahradou jsou v nabídce od 9,3 milionu korun. Patnáct rodinných domů Maura pro rodiny s dětmi je v nabídce od 14,8 milionu korun a v ceně je zahrnuto i dokončení domu dle architektonického návrhu na klíč.

Nemůžeme slevit z nároků

Kromě nových projektů je na trhu samozřejmě i řada starších nadstandardních nemovitostí. Pohybuje-li se jejich cena nad hranicí sto třiceti tisíc korun za metr čtvereční, označují je realitní kanceláře za takzvaný „high-end“.

Na prodej luxusních nemovitostí se v Česku specializuje například realitní kancelář Svoboda & Williams. „Naši nabídku tvoří standardní bydlení v primárních lokalitách a nadstandardní bydlení v sekundárních lokalitách v cenovém rozmezí šedesát až sto třicet tisíc korun za metr čtvereční a pak samozřejmě high-end bydlení,“ přibližuje vedoucí oddělení prodejů této společnosti Jaroslav Žižka. Firma si podle něho nemůže dovolit slevit ze svých standardů a musí často odmítat nemovitosti, které by se dobře prodávaly, ale nesplňují kritéria luxusní nabídky.

Nejdůležitější je osobní přístup

ebf - tip - debata

Nevětší specifikum prodeje nadstandardních nemovitostí je prý v nutnosti vytvořit si síť kontaktů. Vše je založeno na osobním přístupu. Je třeba také počítat s tím, že jak prodávající, tak kupující si při milionových transakcích zakládají na svém soukromí.

Současná poptávka po luxusních nemovitostech je podle Jaroslava Žižky ovlivněna ekonomickou recesí. Oproti roku 2007 došlo k útlumu poptávky manažerských skupin a zahraničních klientů. Symbolické nůžky se více rozevřely. Současná poptávka je na jedné straně po dostupnějším luxusu a na druhé straně po tom nejlepším, co trh nemovitostí nabízí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).