Menu Zavřít

Advokáti očištěni

2. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Havel & Holásek

Jméno pražské advokátní kanceláře Havel & Holásek bylo očištěno. Čtyři její advokáti se již nemusejí obávat postihu, který jim hrozil ze strany České advokátní komory (ČAK). Jak sdělila její mluvčí Iva Chaloupková, tříčlenný kárný senát v jednom případě kárné řízení zastavil, jelikož kárný žalobce vzal žalobu zpět, a v dalších třech případech advokáty zprostil kárného obvinění, neboť nebylo prokázáno, že se skutek, pro nějž byla žaloba podána, stal.
Celá řízení před orgány ČAK souviselo s poskytováním právních služeb ve věci budování elektronického mýtného systému. Jak už týdeník EURO dříve uvedl (EURO 31/2007), žalobce advokátům vytýkal možnou kolizi zájmů, neboť kancelář nejdříve poskytovala služby zadavateli veřejné zakázky, ministerstvu dopravy, posléze pak generálnímu dodavateli - společnosti Kapsch. „Advokáti při poskytování právních služeb nepochybili. Kárný žalobce se ve věci neodvolal a rozhodnutí kárného senátu jsou již pravomocná,“ uvedla Chaloupková.
„Od prvních mediálních zpráv jsme jednoznačně odmítali jakýkoliv nesprávný postup či porušení advokátních předpisů a jsme potěšeni, že na rozdíl od naprosté většiny kárných řízení, která končí udělením sankcí, v tomto případě došlo ve velmi krátké době k výrokům o zproštění kárné žaloby v plném rozsahu či dokonce zastavení kárného řízení,“ uvedl Jaroslav Havel, řídící společník advokátní kanceláře.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).