Menu Zavřít

AERO MÁ ŠANCI

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Zbrojní průmysl

Lehký bojový letoun L-159 z Aera Vodochody je podle zbrojařských odborníků favoritem soutěže o novou leteckou výzbroj slovenské armády. Týdeníku EURO se při setkání premiérů Visegrádské čtyřky podařilo zjistit, že tendr na nové podzvukové multi účelové letadlo vyhlásí slovenská vláda v červnu. Nový stroj by nahradil veškerou bojovou leteckou techniku ruského původu, kterou má Slovensko ve své výzbroji.

„Není proč investovat další peníze do modernizace a údržby staré techniky. Nové stroje by byly levnější, a navíc bychom se nemuseli spoléhat na neseriózního ruského partnera, uvedl státní tajemník Ministerstva obrany Slovenské republiky Jozef Pivarči. Informace o budoucím tendru však odmítl přímo potvrdit. Připustil ale, že v případě výběrového řízení by se kladl důraz na spolupráci se slovenským průmyslem.

EBF24

Momentálně slovenská firma Považské strojárne letecké motory (PSLM) vyvíjí proudový motor DV-2S pro nový rusko -italský cvičný letoun Jak-130, který vyvíjejí zbrojovky Jakovlev a Aermacchi. Odborníci ovšem předpokládají, že projekt nebude úspěšný, jelikož ruská vláda nemá peníze na jeho dokončení. Pokud uspěje, tak nejdříve za tři roky. Firma PSLM má stejné problémy jako Jakovlev/Aermacchi. Na dokončení vývoje motoru jí chybí 60 milionů dolarů. Do tendru by se měla zapojit také firma British Aerospace se cvičným letounem Hawk a Aermacchi se samostatnou nabídkou letounu MB.339.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).