Menu Zavřít

Africký startup staví domy z plevele a hub. Netradičním obydlím chce zmírnit bytovou krizi

23. 7. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Youtube/Christopher Maurer
  • Jihoafrická Namibie hledá způsoby, jak vyřešit nedostatek domovů pro své obyvatele. S možným řešením přichází tamní startup MycoHab
  • Ten se rozhodl stavět domy z rostlinného odpadu, konkrétně z hub a plevelovitého křoví, s jehož přemnožením země po dlouhá léta bojuje
  • Ze zmíněných zbytků vyrábí firma speciální stavební materiál, který má být údajně ekologicky šetrnější než cihla

Řešení bytové krize v Namibii? Domy z přírodních materiálů. Dřevostavby ale nečekejte. Pevné desky, jejichž složením má vzniknout plnohodnotné obydlí, jsou totiž vyrobené z odpadu, který zbyl po pěstování hub – konkrétně hlívy ústřičné. 

Tu nechává společnost MycoHab růst na substrátu vyrobeném z drceného invazivního plevelu. Na konci procesu prodá houby místním obchodníkům, zbylý odpad slisuje, upeče a přemění na stavební materiál – takzvané mykobloky, z nichž každý váží zhruba 10 kilogramů.

„Hledali jsme nový, lepší a udržitelný způsob, jak zmírnit bytovou krizi a zároveň omezit negativní dopady, jaké mají invazivní keře na naše prostředí,“ přibližuje pro deník The Guardian Magreth Mengová, vedoucí oddělení značky a marketingu namibijské Standard Bank, která na novém způsobu výstavby domů spolupracuje s MycoHab. 

„Projekt je první svého druhu a zatím se nachází v experimentální fázi. Už teď si od něj ale hodně slibujeme,“ dodává.

Chorvatské město prodává domy za 13 centů. Láká mladé rodiny a chce předejít vylidnění
Přečtěte si také:

Chorvatské město prodává domy za 13 centů. Láká mladé rodiny a chce předejít vylidnění

Jihoafrická Namibie, ve které žije přibližně 2,7 milionu obyvatel, nutně potřebuje minimálně půl milionu nových obydlí. Problém ale představuje skutečnost, že podle údajů z roku 2016, na které upozornil zmíněný britský deník, vydělává téměř 90 procent domácností méně než 2700 namibijských dolarů měsíčně, což v přepočtu odpovídá zhruba 3400 korunám. Důstojné bydlení si tak celá řada lidí zkrátka dovolit nemůže. Proto každý pátý člověk aktuálně žije v provizorních obydlích vyrobených z odpadových materiálů a zinkových plechů.

Na rodinný domek 12 tun křovin

Problém pro Namibii pak představují také zmíněné plevelovité keře, které vytlačují trávu a další vegetaci a vkrádají se do zemědělských oblastí, kde negativně ovlivňují už tak omezené množství podzemní vody. Z toho důvodu se namibijská vláda rozhodla každých 15 let spálit asi 300 milionů tun tohoto plevelu, přeměnit v dřevěné uhlí a následně prodat. Tato taktika se nicméně podepisuje na kvalitě ovzduší, do kterého uvolňuje nemalé množství uhlíkových emisí.

Zdroj: YouTube.com

Projekt MycoHab se proto rozhodl zvolit jiný přístup. Ten by podle společnosti měl představovat šetrnější alternativu i proti klasickým stavebním materiálům. Zatímco beton je podle různých zdrojů zodpovědný za čtyři až osm procent světové produkce CO2, přičemž na jedno kilo betonu připadá skoro stejné množství oxidu uhelnatého, v případě bloků z plevele a hub je to o něco méně, tedy 0,8 kilogramu. A vzhledem k tomu, že tyto desky pocházejí z odpadních zdrojů, jeví se i nákladově efektivnější.

„Ve srovnání se standardními cihlami jsou tyto bloky sice těžší, ale lze z nich postavit rychleji, což vede k nižším nákladům na výstavbu,“ vysvětluje Kristine Haukongová z MycoHab a doplňuje, že na stavbu malého domu pro jednu rodinu by bylo zapotřebí přes 12 tun křovin.

Hezké, ale drahé

První dům z křovin otevřela společnost v únoru letošního roku. Rozšířit svou činnost natolik, aby pomohla pokrýt potřebu bydlení, se však startupu zatím ještě nepodařilo.  

„Rádi bychom, aby MycoHab inspiroval architektonický a stavební průmysl k rozvoji regenerativnějšího designu. Pomáháme obnovovat namibijské travnaté plochy, zmírňujeme emise skleníkových plynů a poskytujeme potraviny a bydlení – to vše z odpadních materiálů,“ uvádí Haukongová.

CIF24

Heinrichu Amushilovi, spoluřediteli namibijské organizace SDFN, která si klade za cíl zlepšit životní podmínky v chudých městech a na venkově, se nápad líbí, za problém však považuje potenciální vysoké náklady. „Ceny by ve finále byly relativně podobné jako u betonových domů. Výroba je sice levnější, ale doprava mycobloků je stále drahá,“ vysvětluje a upozorňuje, že cihly jsou navíc ohnivzdorné.

Díky dotacím roste zájem o starší domy. Poptávka po rekonstrukcích by mohla dolehnout na stavební firmy
Přečtěte si také:

Díky dotacím roste zájem o starší domy. Poptávka po rekonstrukcích by mohla dolehnout na stavební firmy

Připomeňme, že jakkoli se může zdát myšlenka hub a plevele jako stavebního materiálu originální, není to poprvé, co se obdobný rostlinný odpad tímto způsobem používá. V roce 2014 byla s jeho pomocí postavena experimentální budova Hy-Fy v newyorském Queensu. Od té doby zkoumají architekti další možnosti této hmoty.

  • Našli jste v článku chybu?