Menu Zavřít

Agentura pomohla

24. 5. 2002
Autor: Euro.cz

Spolana Neratovice

PRAHA (il) - Česká konsolidační agentura (ČKA) minulý týden vytáhla společnost Spolana z finanční krize. Úvěr ve výši několik set milionů korun (údajně zhruba 300), který měla firma nyní zaplatit ČKA, může vyrovnat až v roce 2004. Minulé úterý o tom rozhodla dozorčí rada ČKA. Týdeníku EURO to potvrdil vysoce postavený manažer agentury.
„Provedli jsme finanční restrukturalizaci, protože kdybychom Spolaně řekli: zaplať hned, mohla by se dostat do potíží. Postupovali jsme ale v souladu s usnesením vlády,“ tvrdí manažer z ČKA. Uvádí, že podnik je splácející klient, avšak splátky pohledávek, které ČKA přebírala od ČSOB - tedy po bývalé IPB - byly nastaveny tak nešťastně, že Spolanu čekala takzvaná balónová splátka. „Přiblížil se čas této balónové splátky a firma ji nebyla schopna uhradit najednou, proto jsme na základě finančních analýz rozhodli, že nyní zaplatí, na co má, a zbytek o dva roky později,“ říká zdroj z ČKA.
Úvěry Spolany však ČKA nebude dávat do balíků pohledávek, které chce nabídnout investorům. „Agentura z těchto úvěrů má úrokové zisky, proto nevidí důvod, proč by je dávala do balíčků. Když se ale najde banka, která bude ochotná převzít provozní financování Spolany, budeme jen rádi,“ řekl manažer ČKA.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).