Menu Zavřít

Agrofert má potíže s novou pekárnou v Německu, musí prodloužit provoz té staré

6. 12. 2017
Autor: Lieken

Německý pekárenský byznys skupiny Agrofert drhne. Továrna v saském Weißenfelsu, kterou podnik plánoval zavřít v březnu, bude s jistotou fungovat až do června příštího roku. Důvod je ten, že rozjezd nového závodu ve Wittenbergu v téže spolkové zemi má údajně technické potíže.

Pekárenská společnost Lieken z holdingu Agrofertu sice oficiálně uvádí, že za prodloužením fungování závodu je větší potřeba výroby vyvolaná velkým zájmem o pečivo, německá média ale už před časem přinesla zprávu z anonymního zdroje, že zkušební provoz v novém závodě přinesl masivní technické potíže. Zprávu o prodloužení životnosti původní továrny nyní oznámil saský rozhlasový Mitteldeutscher Rundfunk.

Agrofert staví novou pekárnu ve Wittenbergu za 200 milionů eur. Pro stavbu firma získala od státu Sasko-Anhaltsko dotace ve výši 11,3 milionů eur z celkového 350 milionového rozpočtu. Závod bude po dokončení výstavby vyrábět 166 tisíc tun pečiva. Firma v něm chce zaměstnat 255 lidí. V současné době jsou části výroby ve zkušebním provozu, naplno by se továrna měla rozběhnout v lednu.


Čapí hnízdo 2: Babiš nakupoval státní pozemky přes prostředníky

 Martin Herodes na Čapím hnízdě


Naopak z továrny ve Weißenfelsu po jejím skončení 250 lidí odejde a ne všichni najdou v nové továrně práci. Firma plánuje podle odborů nabírat raději krátkodobou smluvní pracovní sílu, která je levnější. Velkopekárnu bude provozovat sám Agrofert a vyrobené zboží bude dceřiné firmě Lieken prodávat. Tím Agrofert obejde tarifní závazky.

Zaměstnanci z Weißenfelsu budou muset být tedy nově zaměstnáni. Dostanou ale méně, protože jim nebudou uznány roky odpracované u Liekenu v původní továrně. Díky tomuto triku má Agrofert ušetřit až pětinu mzdových nákladů. Také proto podle německých médií téměř jen málo zaměstnanců hodlá absolvovat přesun do Wittenbergu.

Přední německou pekařskou společnost Lieken koupil Agrofert v roce 2013. V témže roce německá firma vykázala tržby ve výši 815 milionů eur (asi 21,8 miliardy korun) a zaměstnávala kolem 4000 lidí.

EBF24

Agrofert a další firmy holdingu spojovaného s českým premiérem Andrejem Babišem mají Wittenberg v lásce a budují tam svoji malou kolonii. V roce 2002 Babišův Agrofert převzal místní chemičku SKW Piesteritz, která je zlatým vejcem jeho byznysu. Miliardář se ale s pouhým vlastnictvím SKW nespokojil. V centru města koupil několik historických domů a skrze SKW Piesteritz nakoupil nemovitosti typu budovy pro mateřskou školku, zdravotního centra nebo edukativního vědeckého centra.

Přečtěte si také:

Agrofert neoprávněně hospodaří na 1700 hektarech, i tak na půdu pobírá dotace

Agrofert chce srazit platy v německém Liekenu. Zaměstnanci se bouří

Pilník v koblize. Proč Babišovi láme vaz „banalita“ Čapí hnízdo

Více polí, více peněz. Dotační příjmy Agrofertu za čtyři roky výrazně narostly


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).