Menu Zavřít

Agrofert získal společnosti Animalco a Procházka holding

13. 1. 2011
Autor: profit

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil spojení soutěžitelů AGROFERT HOLDING, a. s. se společnostmi Animalco a. s. a Procházka holding a. s. (Procházka).

Foto: archív Profit

Rozhodnutí o povolení spojení společnosti AGROFERT se společností Procházka již nabylo právní moci, druhé rozhodnutí není zatím pravomocné. Společnost AGROFERT získá akcie na základním kapitálu a hlasovacích právech společností Animalco (70% podíl) a Procházka (100% podíl), a tím i možnost obě společnosti přímo a výlučně kontrolovat.

Společnost AGROFERT je holdingovou společností skupiny Agrofert, která prostřednictvím majetkových účastí sdružuje v České republice i v zahraničí (Slovensko, Německo) výrobní a obchodní společnosti zabývající se zejména činnostmi v oblasti zemědělství a v potravinářském a chemickém průmyslu.

Společnost Animalco působí v potravinářském průmyslu a těžiště její činnosti představuje velkoobchod s jatečnými zvířaty (hovězí dobytek, prasata), masem a masnými výrobky určenými zejména jako suroviny pro zpracovatelský masný průmysl a suroviny pro uzenářskou výrobu. Animalco rovněž obchoduje s chovnými a plemennými zvířaty, potravinářskými obaly, vybranými druhy mlékárenských výrobků a mražené zeleniny.

EBF24

Společnost Procházka je společností holdingového typu bez vlastního výrobního programu, stojící v čele skupiny Procházka, která působí zejména v České republice v oblastech výroby a zpracování hovězího, vepřového a drůbežího masa, výroby masných výrobků a velkoobchodního i maloobchodního prodeje těchto produktů.

Na základě výsledků šetření ve správním řízení dospěl ÚOHS k závěru, že posuzovaná spojení soutěžitelů nenaruší hospodářskou soutěž na žádném z relevantních produktových trhů, a to zejména s ohledem na relativně nízký nárůst tržního podílu skupiny Agrofert v daných oblastech. Tržní podíly a tržní sílu spojením vzniklého subjektu bude vyvažovat dostatečný počet konkurenčních subjektů a stejně tak na straně poptávky významná hospodářská síla zejména maloobchodních řetězců, kterým nadále zůstane alternativa pro výběr jiného dodavatele.“, prohlásil předseda ÚOHS Petr Rafaj.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).