Menu Zavřít

AIB dala nejvíce

16. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Konpo

PRAHA (il, vlp) - Nabídky na koupi pohledávek z portfolia společností Konpo a Česká finanční v celkovém objemu přibližně sedm miliard korun podalo deset zájemců. Jediným kritériem soutěže je cena, nabídky však musí být formálně v pořádku. Právě formální záležitosti vyřadily ze soutěže American International Bank (AIB), která se ucházela o tři bloky. Právě tato firma však nabídla za pohledávky nejvíce. Nabídky AIB byly učiněny mimo výběrové řízení, ale údajně bez toho, že by společnost chtěla jakýmkoliv způsobem do soutěže zasahovat.
AIB je připravena uzavřít smlouvu a na účet firmy Konpo za postoupení pohledávek zaplatit následující sumy: Za blok A firma AIB nabízí 259 milionů korun, za blok B 45 milionů a za blok C 401 milionů. AIB byla z bloků Konpa vyřazena údajně proto, že vstupní poplatky do tendru nedopatřením poslala dohromady na jeden účet, ač v podmínkách soutěže bylo, že poplatky se mají platit zvlášť pro každý balík.
Zástupce AIB František Fiala v dopise generálnímu řediteli firmy Konpo Miroslavu Gruntovi sdělil, že nabídka je učiněna mimo soutěž, ale s vědomím, že AIB byla osvědčena jako legitimní účastník tendru a prý neexistují formální důvody, které by bránily přijetí nabídky, pokud bude vyšší než nejvyšší cena účastníků výběrového řízení v jeho jednotlivých částech. Jak z tabulek vyplývá, AIB - i když mimo soutěž - nabídla u všech tří bloků zdaleka nejvíce peněz.
„Společnost AIB byla potvrzeným účastníkem tendru bloku A a měla oprávnění podat nabídku. To však neučinila. U zbylých bloků nedodržela podmínky výběrového řízení a nestala se tak jejich účastníkem. Neúplná, nepodepsaná faxová nabídka učiněná mimo soutěž, ještě k tomu bez sebemenší prověrky prodávaného portfolia, bohužel vážně brána být nemůže,“ vyjádřil se k nabídkám AIB pro týdeník EURO mluvčí České konsolidační agentury Jiří Pekárek.

První z deseti
Nejvyšší nabídky na koupi jednotlivých bloků

Česká finanční
Blok A, nominální hodnota 2 mld. Kč; Boley Invest & Finance; 18,3 mil. Kč
Blok B, nominální hodnota 173 mil. Kč; Reticulum; 2,3 mil. Kč

CIF24

Konpo
Blok A, nominální hodnota 1,3 mld. Kč; Boley Invest & Finance; 36 mil. Kč
Blok B, nominální hodnota 664 mil. Kč; Boley Invest & Finance; 16,7 mil. Kč
Blok KB, nominální hodnota 2,8 mld. Kč; AB – CREDIT; 116,2 mil. Kč

  • Našli jste v článku chybu?