Menu Zavřít

Aerolinky „vytrolily“ zákazníka maorštinou. Jazyk původních obyvatel na Novém Zélandu proniká do angličtiny

2. 12. 2019
Autor: Profimedia.cz

Na Novém Zélandu roste obliba používání maorštiny i mezi anglicky mluvícími obyvateli. Jedním z projevů sílícího trendu je chování novozélandských aerolinií. Společnost Air New Zealand na stížnosti klienta odpovídala na sociální síti maorskými výrazy.

Maorština je jedním ze tří oficiálních jazyků na Novém Zélandu. Kromě ní to je angličtina a novozélandský znakový jazyk. V současné době zažívá jazyk původních obyvatel velký návrat a je stále populárnější i mezi potomky bílých kolonizátorů.

Britská diplomatka Laura Clarkeová, jež zastupuje na ostrovech Spojené království, tvrdí, že zahraniční diplomaté ztrácejí v zemi prestiž a důvěryhodnost, pokud neovládají alespoň základní fráze v maorštině. Ze země v Oceánii se pomalu stává bilingvální stát. Sama má maorského poradce i učitele.

Nyní se musel s maorštinou vypořádat i klient aerolinií Air New Zealand, jež jsou považovány za jedny z nejlepších na světě.

Když se na facebookovém profilu společnosti ptal na to, kdy bude dokončena rekonstrukce salónku na letišti ve Wellingtonu, dostal kromě angličtiny odpověď v podobě výrazu „Kia ora“, což znamená ahoj. Takto vítají pasažéry na palubě letušky i piloti novozélandských aerolinií.

Když se naštvaně ohradil, že není Maor a nerozumí, dostalo se mu odpovědi, že salonek pravděpodobně už letos nebude otevřen, ale že „taihoa koe ka kite“ všechna úžasná vylepšení (tedy, že vylepšení uvidí).

Klient odvětil, že se stále ještě nestal Maorem, a dostalo se mu doporučení, že si má sám vyhledat překlad. Ještě mu pracovník aerolinek napsal, že salonek možná už bude k dipozici „just before Kirihimete“, což znamená před Vánoci. Diskutující na facebooku pak tuto konverzaci ocenili jako skvělé vytrolení zákazníka.

Internetový troll
Troll (či trol) je v internetovém slangu účastník online diskusních fór, který začíná hádky, provokuje čtenáře na internetu a rozsévá neshody tím, že zveřejňuje záměrně provokativní, urážlivé nebo irelevantní (off-topic) příspěvky k citlivým tématům. Jeho cílem je vyprovokovat ostatní uživatele k emotivní odezvě nebo jinak narušit normální, věcnou diskusi a odklonit je od tématu debaty. Činnost trolla bývá v internetovém diskurzu nazývána trollingem či trollováním.

Zdroj: wiki

Dále čtěte:

Maorové vyšli do ulic. Protestují proti odebírání dětí novozélandskými úřady

MMF24

Mladík, který rozkřápl vejce o hlavu senátora, věnoval 1,6 milionu obětem z Christchurche

 Will „Egg Boy“ Connolly

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).