Menu Zavřít

AIRBAG SLAVÍ 20 LET

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Mercedes

PRAHA – Letošní jaro přineslo jedno trochu opomíjené výročí – dvacet let praktického používání airbagů. Ty se totiž poprvé objevily v roce 1981 na automobilech Mercedes Benz třídy S. Systém tehdy vzbudil na ženevském autosalonu senzaci – „polštář integrovaný do sloupku volantu byl tehdy něco nevídaného. A to přestože airbagy už měly za sebou patnáctiletou pouť výzkumnými ústavy.

MMF24

Společnost Daimler – Benz totiž začala testovat možnost záchrany lidského života prostřednictvím airbagů už v roce 1966. K jejich nafukování nejdříve používala vzduch, později technici zkoušeli takzvaný refrigerační plyn. Nafouknutí airbagu vzduchem se totiž ukázalo jako příliš pomalé, refrigerační plyn byl ale nakonec zase příliš agresivní. Zvítězila směs dusíku a kyslíku doplněná trochou vody, která dokázala napnout polštář rychle a tak, aby bylo možno proces kontrolovat. Nakonec se podařilo nafouknout airbag během dvaceti milisekund.

Konstruktéři ale ještě museli překonat řadu překážek. Problematický byl vývoj senzorů, které by poznaly, kdy se má polštář nafouknout. Uvedení airbagů do praxe před dvaceti lety také vadila jejich poměrně vysoká cena. Na začátku si je objednalo do svých vozů pouze 2636 motoristů na celém světě. Postupem času se ale airbagy staly vedle pásů základem bezpečnostní výbavy automobilů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).