Menu Zavřít

Airbus na nákupech: v Česku má do roku 2024 utratit stovky milionů

13. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Celosvětově rostoucí poptávka po letadlech se projevuje i v českém průmyslu. Firmy, které spolupracují s koncernem Airbus, si loni díky této kooperaci přišly na sto milionů eur. Jak dále vyplývá z čerstvě zveřejněných propočtů Airbusu, v příštích sedmi letech má suma vystoupat o sedmdesát procent.

„V Česku máme zhruba 150 dodavatelů, jejichž komponenty tvořísoučást většiny našich letadel včetně modelu A350 a nejnověji iA400M,“uvádí Jens Siebrecht, viceprezident společnosti.


Přečtěte si:

„Nechtěné“ L-159 dostaly druhou šanci, Aero možná obnoví sériovou výrobu

Aero L-159


Hlavními partnery Airbusu v Česku jsou plzeňská firma Zodiac-Driessen Aerospace CZ vyrábějící kuchyňské moduly do letadel a odpočinkové místnosti pro posádky, Latecoere produkující dveře, brněnský Frentech Aerospace zaměřený na mikroelektroniku a Aero Vodochody s kompozitovými díly.

Dalším důležitým partnerem by se výhledově mohl stát i podnik LOM Praha zřízený ministerstvem obrany. Tedy v případě, že si česká armáda do své výzbroje pořídí vrtulníky H145M z dílen firmy Airbus Helicopters. Obě továrny už spolu podepsaly memorandum.


Česká výroba letadel se staví na nohy. Čtěte více:

Nová doba letová. O česká letadla je zase zájem

Miroslav Tutter vlastní podnik Zlin Aircraft od roku 2009. Každých 14 dní tu vyrobí jedno letadlo.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).