Menu Zavřít

Airbus odtajnil cenu pro českou armádu. Jeho vrtulníky jsou nejlevnější

Autor: Airbus Helicopters

Podivné vytáčky ministerstva obrany v miliardové zakázce na dvanáct vrtulníků přiměly firmu Airbus Helicopters k nezvyklému kroku. Odkryla svou nabídku.

Jak říká Dietmar Strohofer, obchodní ředitel Airbus Helicopters pro evropské trhy, cena nabízeného vrtulníku H145M je „o něco nižší“ než dříve uváděných 480 milionů korun. Potvrzuje se tak informace týdeníku Euro, který už před několika měsíci uvedl, že tahle víceúčelová helikoptéra bude stát 476 milionů.

Co suma zahrnuje? „Za tuto cenu nabízíme velmi dobře vybavenou helikoptéru včetně logistiky, výcviku, balíku náhradních dílů, setu pro evakuaci zraněných MEDEVAC a výzbroje,“ popisuje Dietmar Strohofer. Arzenál v podvěsech čítá kulomet, dvacetimilimetrový kanon, odpalovač neřízených raket i řízených střel včetně protitankových Spykeů, jak požaduje česká armáda.

Čerstvě odtajněná nabídka Airbus Helicopters - celkově tedy za dvanáct vrtulníků 5,712 miliardy - je nejlevnější řešení, které má česká armáda k dispozici. V těsném závěsu je italská AgustaWestland. Cenu svého stroje AW139 vybaveného podle přání českého vojska vypočítala na 541 milionů korun.


Přečtěte si komentáře Ondřeje Stratilíka:

Ženský paradox ministra Stropnického

Dvouprocentní menšina

Jak to česká armáda dělá, že je tak skvělá?


A co na to ministerstvo obrany? Pokračuje ve strategii mlčet a nepřehledný průběh výběru oficiálně nekomentovat. „Žádné rozhodnutí z úrovně vedení ministerstva a generálního štábu dosud nepadlo,“ řekl pouze Jan Pejšek, mluvčí resortu.

Armáda zase nechce prozradit, jaké požadavky na nové vrtulníky má a jaký stroj vlastně potřebuje. „V této chvíli se nebudeme k dílčím krokům ani specifikacím vyjadřovat,“ reaguje Jan Šulc, mluvčí generálního štábu.

Jak už Euro informovalo v únoru, favoritem tendru je nyní nicméně americká firma Bell Helicopter se svými středně těžkými stroji UH-1Y Venom. Osekala svou původní nabídku, z 19,3 miliardy korun klesla cena tuctu venomů na dvanáct miliard. K tomu je však třeba připočítat výzbroj a logistiku.

KL24

Čekalo se, že zakázku za ministerstvo obrany podepíše šéfka leteckých nákupů Jitka Nalevajková, ta však k 30. dubnu z resortu odchází. I její překvapivý odchod svědčí o tom, že strategický tendr neprobíhá dobře. Jde přitom už o druhou „oběť“ kontraktu, z pozice náměstka pro vyzbrojování se v lednu po dlouhodobé kritice musel klidit Daniel Koštoval.

O české armádě dále čtěte:

Proč českou armádu zachraňují cizí úředníci

Armáda tuší zlé časy. Dojdou lidi

Vojáci mají dostat víc peněz. Stropnický se brání

Eminence v pozadí: kam až sahá vliv generála Šedivého


  • Našli jste v článku chybu?