Menu Zavřít

Ajťák idealista

11. 6. 2010
Autor: Euro.cz

Internet

WT100

Chris Hughes, 26letý mladík, který spoluzaložil sociální sít Facebook a později řídil úspěšnou on-line kampaň Baracka Obamy, na cestách kolem světa objevil touhu pomáhat lidem. Minulý týden představil svůj nejnovější projekt: webovou stránku, jež by měla spojit jednotlivce a organizace se společným cílem vylepšit svět. Stránka se bude jmenovat Jumo. „To v západoafrické řeči Joruba znamená něco jako společně koncertovat,“ píše se na již zprovozněné webové prezentaci. V plném rozsahu by nový projekt měl ale odstartovat až v září.
„Ve světě velmi rychle zjistíte, že proti chudobě a utrpení neexistuje žádné magické řešení. Neexistuje dokonce ani set řešení nebo strategií, který by z naší planety udělal lepší místo. Musíme tedy vytvořit nástroj, který bude podporovat všechna individua a organizace s cílem vylepšit kvalitu života ostatním,“ vysvětlil Hughes. Podle něj je nejefektivnějším způsobem sociální platforma, jež dokáže spojit lidi se speciálními zájmy a schopnostmi s organizacemi, které takový personál nutně potřebují.
„Když jsem pracoval na Facebooku a později během Obamovy kampaně, zjistil jsem, že vytvoříte-li systém, jenž lidem umožní jednoduše se angažovat, oni se rádi zapojí. Změnili jsme tak politické dějiny. Proč se teď nepokusit změnit i ty světové?“ sní mladý guru sociálních médií.
Firmy se prý standardně pokouší vzbudit v lidech dojem, že je nutné okamžitě jednat, okamžitě poslat malou částku a většinou to dělají po nějaké humanitární krizi. „My se budeme snažit, aby se naši uživatelé aktivně zapojili už dlouho před tím, než vypukne nějaká krize. Nechceme, aby přispívali jednorázově, ale dlouhodobě se o věc zajímali, investovali čas a nabízeli i jinou pomoc než jen tu finanční,“ sdělil Scott Thomas, kterého Hughes přetáhl z Obamova týmu.
Každý návštěvník Jumo.com musí nejprve vyplnit rozsáhlý dotazník, s jehož pomocí Hughesovi spolupracovníci vygenerují individuální nápady, do čeho by zájemce mohl investovat a kde se aktivně zapojit. „Věřím, že lidé mají v sobě nefalšovanou touhu pomoci a internet by jim měl umožnit si tyto sny splnit,“ říká Hughes.

  • Našli jste v článku chybu?