Menu Zavřít

AKCE Z TÝLU

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Poradce ministra Grégra lobbuje za německou firmu Gildemeister

Výběrové řízení na prodej konkursní podstaty zlínské společnosti ZPS, která je od loňského října v konkursu, je zřejmě narušováno nestandardními postupy. „Přestavitelé ministerstva průmyslu a obchodu se snaží u věřitelů prosadit svého kandidáta, německou firmu Gildemeister, prozradil týdeníku EURO důvěryhodný zdroj.

Po ministerské linii.

Veřejnou soutěž na prodej aktiv zlínského podniku vyhlásil správce konkursní podstaty Roman Rais. Po dohodě věřitelů z počátku loňského listopadu byla organizace soutěže svěřena konsorciu Latona-Lazard. „Vystupují jako nezávislí poradci procesu, připravují podmínky soutěže a nakonec ji také vyhodnotí. Všechny kontakty se mají odehrávat přes tohoto poradce a nikdo další nesmí do procesu vstoupit. Jejich renomé zajistí, že vše proběhne podle mezinárodních standardů a průhledně, uvedl Roman Rais. Pokud tedy někdo o ZPS projeví zájem, může vyjednávat pouze s uvedeným konsorciem. Jediným kritériem bude výše nabídnuté ceny. Obálky s nabídkami se budou otvírat na Krajském obchodním soudu v Brně a prodej bude ukončen do letošního června.

Dříve než vznesli oficiální žádost na konsorcium Latona-Lazard, zástupci firmy Gildemeister se obrátili na ministerstvo průmyslu a obchodu, soud, Konsolidační banku a Investiční a Poštovní banku. Všem předali materiál nazvaný „Převzetí ZPS Gildemeisterem jako strategickým partnerem , v němž nastiňují budoucnost ZPS v jejich náručí.

Za zájmy německé firmy Gildemeister lobbuje poradce ministra průmyslu a obchodu a rovněž člen dozorčí rady ZPS Miloš Melčák. Týdeník EURO se z důvěryhodného zdroje dozvěděl, že doprovází zástupce firmy Gildemeister při objíždění věřitelů. Oba argumentují údajně tím, že správce konkursní podstaty Rais s nimi jednat nechce. „Poslední důvod, který mne vede k opakované žádosti o schůzku, je ten, že již několik týdnů na různých úrovních probíhá poměrně nevybíravá kampaň, která údajně představuje vaše zájmy, píše správce konkursní podstaty v dopise určeném managementu německého podniku a daném na vědomí věřitelskému výboru ZPS, obchodnímu soudu, ministerstvu průmyslu a obchodu, ministerstvu financí, Konsolidační bance a Investiční a Poštovní bance. Dopis má týdeník EURO k dispozici. Konkursní správce však odmítl cokoliv komentovat.

Záškodnická akce.

Na zájmu německého koncernu o ZPS není nic špatného, jisté pochybnosti vzbuzuje jen způsob jeho projevování. Kdyby neměl respektovat oficiální cestu přes konsorcium Latona-Lazard, mohla by se znehodnotit důvěryhodnost a průhlednost celého procesu v očích ostatních zájemců. Obavy z možných důsledků vyjádřili i představitelé konsorcia, připustil je v obecné rovině i správce konkursní podstaty.

„Naší myšlenkou je, že prodej ZPS bude do budoucna sloužit jako modelový příklad v podobných případech. Podmínky obchodu jsou jednoduché a proces je jasně definován. Například jednou z podmínek smlouvy o důvěrných informacích je, že potenciální investoři nebudou bez písemného povolení Latony a Lazardu žádat o informace zástupce podniku, jeho zaměstnance ani spřízněné společnosti, uvedl bez dalších podrobností výkonný ředitel Latony Michael Saran.

Tiskové oddělení firmy Gildemeister odmítlo uvést jakékoliv informace, zda mají zájem o koupi ZPS. A už vůbec nechtělo podat vysvětlení ke kontaktům s poradcem ministra.

Co Němci nabízejí.

Gildemeister se řadí k předním evropským producentům obráběcích strojů. ZPS s tímto podnikem spolupracují již sedm let, v roce 1998 dokonce napůl založily společný podnik, jehož jednatelem je obchodní ředitel ZPS Pavel Novosad. Německý koncern patří ke čtyřem až pěti potenciálním kupcům a již v loňském roce projevoval seriózní zájem o strategický vstup do zlínských strojíren. „Gildemeister zachová velmi silnou firmu ZPS s vlastním vývojem a produkty a její spojení se strategickým partnerem umožní získat globální trh, jednotný nákup komponentů, technické know-how ve vývoji obráběcích center, píše se v předložené analýze německé firmy.

Dále uvádí: „Koncern Gildemeister prodal v roce 1999 přes čtyři tisíce strojů. Jen dvacet procent z toho dodává ZPS. Gildemeister by v rámci strategického partnerství mohl bez problémů objem zvýšit na více než tři tisíce strojů, a tím zabezpečit vytížení ZPS. Gildemeister má zájem o kompletní převzetí objektu Malenovice, a tím zachovat 1500 až 2000 pracovních míst. Poněvadž ZPS má u zákazníků dobré jméno, budou budoucí výrobky dále prodávány pod zachovaným jménem. K převzetí náleží také práva na jméno, patenty, ochranné známky na zboží a jiné. Na restrukturalizaci podniku chce věnovat deset až patnáct milionů marek.

EBF24

Protože má zájem i o některé dceřiné společnosti zlínského podniku, navrhuje německý koncern i řešení pro obligace, které byly vydány v roce 1997 v objemu jedné miliardy korun. „Kvůli ještě nevyřešené otázce ručení za dané obligace a nezaplaceným úrokům existuje permanentní nebezpečí konkursu i pro firmy ZPS - Slévárna, TOS Čelákovice a MAS Kovosvit. Gildemeister navrhuje, aby se v rámci jednání s bankami - majiteli obligací - jednalo o uvolnění obligací a závaznosti úroků. Suma uvolnění za obligace a úroky se započítá proti kupní ceně za ZPS.

Podle názorů odborníků německá firma rozhodně není bez šancí získat zlínské strojírny. Musí se jen utkat v rovné soutěži s ostatními zájemci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).