Menu Zavřít

Akcie aerolinek a cestovních kanceláří po útocích ve Španělsku prudce klesají

18. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Akcie evropských leteckých společností a cestovních kanceláří dnes v reakci na teroristické úroky ve Španělsku oslabují. Jejich souhrnný index před polednem odepisoval zhruba 1,4 procenta. Akcie aerolinek měly ale ztráty mnohem vyšší. Easyjet, Ryanair, vlastník British Airways IAG a Lufthansa, stejně jako španělská Aena, odepisovaly dvě až tři procenta.

Výprodej akcií firem z odvětví cestovního ruchu se pak rozšířil i do dalších oblastí, takže panevropský index STOXX 600 ještě dopoledne ztrácel asi 0,9 procenta. Později ztráty zmírnil a například Lufthansa se po poledni ze ztrát zcela vymanila.

Akcie Lufthansa

Lufthansa Chart

V centru Barcelony ve čtvrtek najel útočník dodávkou do lidí na rušné pěší zóně, která je oblíbeným turistickým místem. Zemřelo 13 lidí a více než stovka jich utrpěla zranění. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Akcie Aena

Aena Chart

„Jak jsme v posledních letech v Evropě viděli, tato zvěrstva ovlivňují cestovní ruch a dopadají na příjmy leteckých společností,“ uvedl analytik společnosti ETX Capital Neil Wilson.

Ztráty akcií španělských společností přesahovaly jedno procento a více než dvě procenta odepisovaly akcie cestovní kanceláře Thomas Cook. Ztrátám ale neunikly ani akcie hotelových řetězců Accor, InterContinental a Melia Hotels.

Akcie Ryanair Ryanair Chart

Samotný španělský akciový trh dnes podle hlavního indexu IBEX odepisoval asi 1,5 procenta, později ztráty zmírnil zhruba na procento.

Index Ibex

IBEX 35 Chart

ebf - tip - debata

Teroristický útok v Barceloně vzhledem k časovému posunu stačil už ve čtvrtek ovlivnit obchodování na americkém kontinentě. Oslabovaly tak akcie leteckých společností jako je JetBlue nebo Delta Air Lines, a stejně tak i hotelových řetězců.

Čtěte také:

Na lepší ochranu měkkých cílů je připraveno 359 milionů

Falešný atentátník lákal peníze z IS. V Německu ho odsoudili za podvod

Soud EU: Hamas má zůstat na seznamu teroristických organizací

Teroristický útok na dovolené: pojišťovny s rizikem počítají


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).