Menu Zavřít

AKCIE KLESAJÍ, VETERÁNI UTÍKAJÍ

31. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Spojené státy mají možná to nejhorší již za sebou. Televizní debaty prezidentských kandidátů skončily. Nyní Američanům pouze zbývá rozhodnout se pro toho správného muže. Obdobně jsou na tom snad i akcie v USA. Významné společnosti, které dokážou kapitálovým trhem zacloumat, totiž již většinou své výsledky za třetí čtvrtletí oznámily. Wall Street však minulý týden opustila další legenda manažerů hedgeových fondů, pro které jsou charakteristické nadprůměrné výnosy a vysoké riziko, Jeffrey Vinik. Majitel bostonské společnosti se tak připojil k Georgi Sorosovi a Julianu Robertsonovi, kteří své riskantní podnikání letos rovněž ukončili. Extrémní volatilita trhů v posledních měsících je připravila o hodně nervů podobně jako prezidentské kandidáty předvolební řečnické souboje.

Index Nasdaq Composite, který obsahuje převážně technologické akcie, po většinu dní uplynulého týdne opětovně klesal, na rozdíl od drobných zisků indikátoru Dow Jones Industrial. „Nečekaně zhoršené hospodaření amerických společností v oboru optických vláken přivedly Nasdaq k poměrně silné korekci. Mohlo by jít o poslední výrazný knok–aut technologickému trhu způsobený nižšími než očekávanými výsledky v tomto čtvrtletí, domnívá se analytik Miloš Filip z ABN Amro Bank. Lídr sektoru optických vláken JDS Uniphase byl mírnou výjimkou. Nejprve na burze ztratil třináct procent, když druhý den svůj drastický propad opětovně vymazal. Investoři firmu těsně před oznámením zisků zatracovali, pak se ale divili, jak skvěle se jí dařilo.

ebf - tip - debata

Odborníci doufají, že se snad již ve Spojených státech požadované oživení dostaví. „Byl bych optimistou. I z pohledu technické analýzy vypadá zejména Nasdaq po posledních korekcích spíše na růst, věští budoucí vývoj Jiří Šmehlík z brokerského domu Atlantik finanční trhy. Zcela opačný názor má však energický šéf Microsoftu Steve Ballmer. „Mnoho společností je na burze stále dramaticky nadhodnocenných. Přijde ještě další pád, tvrdil minulý týden. Výkonný ředitel světové softwarové jedničky se možná také obává dopadu nedávno započaté velmi drahé reklamní kampaně na zisky své firmy.

V Praze cenné papíry počátkem týdne šplhaly vzhůru, pak jim ale energii ubral elektrárenský koncern ČEZ. Papíry zmíněné společnosti ve čtvrtek prolomily oslabením o necelé čtyři procenta svojí psychologickou hranici sta korun, když uzavřely na rovných 99 korunách. Jan Slabý z Wood & Co. uvádí, že tento týden budou analytici s napětím sledovat, zda se jim podařilo trefit se do výsledků hospodaření Českého Telecomu a právě ČEZ. Posledně jmenovaný titul pravděpodobně ovlivní i další postup vlády při výběru poradce pro privatizaci energetického sektoru.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).