Menu Zavřít

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily o 0,88 procenta

5. 11. 2010
Autor: profit

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu stouply, index PX přidal 0,88 procenta na 1166,6 bodu. Nejvíce rostoucím titulem týdne byla opět technologická firma KIT Digital, naopak nejvíce oslabovaly akcie společnosti ECM. Vyplývá to z výsledků burzy.

Foto: Jakub Stadler

„Akciové trhy se v průběhu celého týdne posouvaly postupně výše a stranou nezůstala ani pražská burza. Uplynulý týden byl poměrně bohatý na významné události. Tou nejočekávanější bylo středeční zasedání Fedu a oznámení dalšího kola kvantitativního uvolňování. Hlavní akciové indexy reagovaly růstem o jedno až dvě procenta,“ uvedl analytik společnosti Atlantik FT Milan Lávička. Na pražské burze pokračovala výsledková sezona.

Nejvýraznější růst si připsaly akcie KIT Digital, které vzrostly v týdnu o 7,2 procenta na 253 Kč, a to bez jakékoliv kurzotvorné zprávy. Akcie Philip Morris si připsaly 5,3 procenta na 10.000 Kč, nárůst byl podle Lávičky díky zvedajícímu se zájmu o dividendové tituly. Dařilo se také oběma bankám (Komerční banka o 3,1 procenta, Erste Bank o 2,8 procenta), k čemuž přispěly solidní hospodářské výsledky.

MMF24

Naopak nejvýraznější pokles zaznamenaly akcie ECM, které oslabily o 5,4 procenta. Došlo k tomu poté, co na společnost bylo ve čtvrtek vyhlášeno insolvenční řízení. Nedařilo se ani akciím ČEZ, jež ztratily 2,4 procenta na 765 Kč. Vláda navrhuje darovací daň na emisní povolenky v příštích dvou letech ve výši 32 procent místo dříve spekulované sazby 25 procent, podotkl Lávička.

Pražská burza bude příští týden opět ve znamení výsledkové sezóny. V úterý oznámí svá čísla energetická společnost ČEZ, ve středu Telefónica O2. “Ohledně vývoje finančních trhů očekáváme spíše smíšený vývoj. Pozitivní reakce na nově oznámený příliv peněz do ekonomiky ze strany Fedu a solidní makroekonomická data z trhu práce může pokračovat i začátkem příštího týdne. Nicméně postupně očekáváme určité vystřízlivění,“ uzavřel Lávička.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).