Menu Zavřít

AKCIE NA VÝSLUNÍ

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Pražská burza

Akcie na pražské burze se již několik dní hřejí na výsluní. Index PX 50 je na 430 bodech, tak vysoko byl naposledy v srpnu loňského roku a od počátku letošního března v podstatě neustále roste. Celý minulý týden index ani jednou nezaváhal, především díky nárůstu akcií elektrárenské společnosti ČEZ, kde investoři spekulují na schválení jaderné elektrárny Temelín. Brokeři očekávají na nejbližší dny podobný scénář.

Domácí akcie se tak po více než půlroce zotavily z následků ruské finanční krize, a pokud vydrží celosvětový optimismus a zejména vstřícné kroky vlády směrem k privatizaci klíčových firem, mohly by do konce roku přinést další ovoce. Vyplývá to z ankety, kterou udělala mezi makléři ČTK.

„Signálem, který odstartoval současný návrat investorů na náš trh, bylo oznámení vlády o urychlené privatizaci Komerční banky a České spořitelny, míní Zdeněk Jurczyk z IS Union. Hlavními lákadly jsou i ostatní státní podíly v n ejvětších firmách. „V případě úspěšné privatizace ČSOB a dalších prodejů akcií, které stát drží v SPT Telecom, Českých radiokomunikacích, Unipetrolu nebo ČEZ, by se mohla zvednout vlna zájmu o investice v ČR a trh by do konce roku mohl vzrůst až o 30 až 40 procent, odhadl optimisticky ředitel Wood & Company Jan Sýkora.

CIF24

Akciím se tedy nyní daří na celém světě. Uprostřed minulého týdne například prestižní americký index newyorské burzy Dow Jones překonal jedenáctitisícovou hranici, i když v dalších dnech oslaboval. Radovat se mohli třeba i v nedalekém Maď arsku, kde index budapešťské burzy rostl celý minulý týden.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).