Menu Zavřít

Akcie Photon Energy za rok vzrostly čtyřikrát. Firma chce na velkou burzu

2. 12. 2019
Autor: Photon Energy

Zájem o akcie firmy Photon Energy zaměřené na solární energetiku v letošním roce vzrostl. Na pražské burze od ledna posílily z úrovně 8,7 koruny na 38 korun za kus, tedy na více než čtyřnásobek. Tržní kapitalizace celé společnosti se zvýšila na 2,3 miliardy korun. Problematický je však nízký objem obchodů, který se pohybuje většinou jen v řádu desítek tisíc korun za den. Vedení firmy proto vážně zvažuje možnosti, jak se dostat k širšímu okruhu investorů.

Chceme vstoupit na hlavní burzovní trh, potvrzuje česká společnost Photon Energy působící v oboru výstavby, provozování a údržby solárních elektráren. Ve hře jsou zatím dvě možné varianty - převedení akcií na hlavní trh varšavské burzy nebo vstup na některou z burz v eurozóně. „Jako mezinárodní společnost bychom rádi oslovili nejen polské investory. O finálním rozhodnutí budeme trh včas informovat,“ uvedl mluvčí Photon Energy Martin Kyslý.

S akciemi této společnosti se od poloviny roku 2013 obchoduje na varšavské burze NewConnect určené pro menší podniky. Od října 2016 je lze koupit také na volném trhu pražské burzy. Nevýhodou obou trhů je nízká likvidita. „Uvědomujeme si, že institucionální investoři nejsou schopni nakupovat na neregulovaném trhu a že se obchoduje jen s malou částí našich akcií,“ uvedl při online rozhovoru s akcionáři a investory generální ředitel a spoluvlastník Photon Energy Georg Hotar.

 Vývoj hodnoty akcií Photon Energy

Photon Energy vlastní portfolio fotovoltaických elektráren o výkonu 49,7 MW, a to hlavně v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. Současně staví elektrárny pro jiné investory, v poslední době především v Austrálii. Jiným majitelům poskytuje též servis a monitoring solárních elektráren. Mezi zakladatele a hlavní akcionáře firmy patří Čechoaustralan Michael Gärtner a z česko-rakouské rodiny pocházející Georg Hotar.

Kde mizejí solární miliardy: majitelům elektráren zůstane jen třetina z vyplacené podpory

 FVE

Dále čtěte:

Zemkova Z-Group spustila v Maďarsku soláry za 100 milionů korun

Solární byznysmen Zemek: Nechci být obětním beránkem

Velký návrat: solárníci v Německu loni instalovali zdroje o výkonu tří jaderných reaktorů

Energetická laboratoř v praxi: sever Německa chce být do roku 2035 bez emisí

CIF24

Nejsilnější reaktory má Čína. Elektrárna Taišan spustila druhý zdroj o výkonu 1,66 GW

Facebook zelená. Staví obří solární park za 10 miliard

  • Našli jste v článku chybu?