Menu Zavřít

Akcie Polymetalu se prudce propadly

23. 9. 2016
Autor: CC BY 2.0: Randi Ang

Prodej akcií Polymetalu skupinou PPF a Jiřím Šmejcem prudce srazil jejich cenu na londýnské burze. Akcie ruského těžaře zlata a stříbra zažily největší propad za dva a půl roku, když v jednu chvíli ztrácely až 9,5 procenta.

Odpoledne část ztrát ovšem smazaly. Propad ceny byl necelých osm procent na 975 pencí.

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a společnost Staroak Limited miliardáře Jiřího Šmejce dokončily prodej 26 milionů akcií společnosti Polymetal International za cenu 9,75 libry za akcii.

Vývoj hodnoty akcií Polymetalu za posledních pět dní:

V ruském těžaři prodaly šestiprocentní podíl, jehož celková cena se blíží osmi miliardám korun. Po vypořádání transakce bude PPF vlastnit 12,9 procenta, Staroak 1,5 procenta.

Oproti čtvrteční závěrečné ceně se akcie prodávaly s diskontem ve výši 7,9 procenta. Polymetal letos zažil více než osmdesátiprocentní růst kvůli posílení cen zlata. Vzácnému kovu se daří kvůli uvolněné měnové politice centrálních bank.

PPF a Šmejc se pravděpodobně rozhodly zrealizovat zisky a to může ostatním investorům signalizovat, že neočekávají další výrazný růst akcií, uvedl pro agenturu Bloomberg Oleg Petropavlovsij, analytik BCS Global Markets. Podle něj diskont nebyl nějak velký pro tuto transakci, kterou označil za úspěch pro oba tuzemské miliardáře.


Přečtěte si více o samotném prodeji akcií:

Kellner se Šmejcem prodali podíl v ruském Polymetalu za osm miliard

Doly společnosti polymetal

Dále čtěte:

KL24

Kellner se Šmejcem nabízí 6procentní podíl v ruském těžaři Polymetal

PPF prodala projekt chodovských mrakodrapů Karlu Pražákovi


  • Našli jste v článku chybu?