Menu Zavřít

Akcie přilákaly drobné investory

12. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Burza cenných papírů Mgr.

Společnost Atlantik FT byla v roce 2006 krůček od třetího místa v žebříčku objemu transakcí mezi obchodníky s cennými papíry, když zaznamenala rekordní nárůst objemu obchodů téměř o třetinu. Čelní pozice si stejně jako loni - i přes pokles burzy - udržely Patria Finance, Wood & Company a Česká spořitelna.
U Wood & Company Financial Services však překvapil pokles objemu obchodů o 29 procent, což ředitel firmy Jan Sýkora vysvětluje zejména změnou metodologie výpočtu, k níž burza přistoupila v únoru, a celkovým poklesem transakcí v regionu. „Změna metodologie přinesla pokles téměř všem, ne každá firma k ní ale přistoupila okamžitě jako my, což může výsledky zkreslit. Výpočet není unifikovaný. Nelze srovnávat roky 2005 a 2006,“ řekl týdeníku EURO. Nové přepočty se týkají zejména zahraničních obchodů, které u Wood & Company převažují.
Na druhém pólu se ocitla společnost Atlantik FT, která loni přidala 29,5 procenta. „Nárůst objemu obchodů způsobil především velký zájem drobných investorů o akcie. Napovídá tomu i neustále se zvyšující počet klientů naší společnosti,“ uvedla mluvčí Atlantiku FT Dagmar Adamcová. Tržní podíl Atlantiku vzrostl o 2,7 na 10,5 procenta.
Burza cenných papírů Praha loni zaznamenala zhruba 192miliardový pokles s obchody za 848,9 miliardy korun ve srovnání s 1041,2 miliardy v roce 2005. Nejvíce loňských obchodů bylo realizováno ve druhém a třetím čtvrtletí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).