Menu Zavřít

Akcie v pohybu

24. 2. 2006
Autor: Euro.cz

E.ON Energie a RWE Energy

MMF24

PRAHA (foj) - Na českém a maďarském trhu s plynem se brzy přeskupí síly. Německé společnosti E.ON Energie a RWE Energy se totiž dohodly, že si vymění akcie některých regionálních distributorů plynu ze zmíněných zemích. Dceřiná společnost E.ON Energie, E.ON Czech Holding, získá od RWE 46,66 procenta akcií v Jihočeské plynárenské, čímž svůj podíl navýší zhruba na 60 procent. Česká dcera E.ON rovněž získá 49,3 procenta akcií Pražské plynárenské. Tím zvýší svůj podíl v majoritním akcionáři plynárenské společnosti, Pražská plynárenská Holding, o díl RWE z pětadvaceti na 49 procent akcií.
Z výměny akcií však bude těžit i RWE Energy. Firma na oplátku od společnosti E.ON obdrží 14,27procentní podíl ve Středočeské plynárenské, 16,52 procenta akcií ve Východočeské plynárenské a 9,57 procenta v Severomoravské plynárenské. Součástí výměny je dohoda, že RWE získá od E.ON výhledově i 47,87 procenta akcií v Západočeské plynárenské. V jakém časovém horizontu by mělo dojít k převodu zmíněného podílu, však společnosti neuvedly. Po uzavření transakce bude mít RWE 94,4procentní podíl ve Středočeské plynárenské, 67,7 procenta akcií v Severomoravské plynárenské, 66,6 procenta akcií ve Východočeské plynárenské a téměř 98procentní podíl v Západočeské plynárenské.
Akcie plynárenských společností německé energetické firmy měnily i v Maďarsku. Dcera mateřského E.ON Energie, E.ON Hungaria, získá od RWE téměř padesát procent v distribuční společnosti na jihozápadě Maďarska, DDGáz, čímž ovládne takřka sto procent akcií maďarské firmy. Zkrátka nepřijde ani RWE, firma získá od své německé konkurence 16,36 procenta v budapešťském distributorovi plynu Fögáz. RWE bude disponovat celkovým podílem 49,8 procenta akcií ve firmě. K výměně podílů dojde poté, co zúčastněné strany získají všechna potřebná povolení, mimo jiné kladné stanovisko příslušných antimonopolních úřadů.
Předseda představenstva energetické skupiny E.ON Czech Holding Michael Fehn tvrdí, že dohodnutá výměna umožní jeho firmě, aby se stala nejlepší integrovanou energetickou společností v České republice. „Jako většinový vlastník Jihočeské plynárenské jsme nyní schopni nabízet v jižních Čechách našim zákazníkům elektřinu, plyn a související služby z jedné ruky,“ upozornil.
Zda byl součástí transakce jen převod akcií, nebo některá ze zainteresovaných firem doplácela i něco v hotovosti, E.ON ani RWE neuvedly. Jisté však je, že Němci po výměně majetkových podílů mohou lépe kontrolovat dění ve firmách a ovlivňovat jejich podnikatelskou strategii. Navíc při výplatě zisku formou dividend se s ostatními akcionáři nemusí dělit takovou měrou jako doposud.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).