Menu Zavřít

AKCIONÁŘI, TĚŠTE SE

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Zbrojní průmysl

Společnost Omnipol, zabývající se převážně obchodem se zbrojní technikou, vykázala loni tržby 3,6 miliardy korun, což bylo o 12,5 procenta více než v roce 1997. Firmě se podařilo zpětinásobit zisk a bude vyplácet hrubou dividendu 19 Kč na akcii.

„Po určitém půstu akcionáři dostanou zaslouženou výplatu, prohlásil 21. června po skončení řádné valné hromady předseda představenstva a generální ředitel Omnipolu Michal Hon.

Dovoz firmy představoval 62,1 procenta tržeb a vývoz spolu s reexportem 35,7 procenta. V importu, jehož takřka 80 procent pocházelo z Francie, Finska a Německa, zaujaly první místo vyspělé technologie pro armádu. Téměř polovina vývozu pak směřovala do Ruska a na Slovensko, kde byl největší zájem o díly pozemní vojenské techniky, munici a radiolokační zařízení. Ředitel Hon konstatoval, že v nejbližším období se Omnipol zaměří na modernizační programy pro českou armádu a letectvo s rozvojem offsetových programů. Prozatím probíhají jednání s firmami Boeing, Lockheed Martin a British Aero space. Jak dále informoval, je zájem o vojenskou verzi monitorujícího systému Věra, který nahrazuje zastaralou Tamaru. Nový systém existuje prozatím jen v prototypu.

CIF24

Vlastníkem Omnipolu je s téměř 89 procenty a. s. Omnyx, jež vznikla přejmenováním z bývalé divize Chemapol Group Chemapol Machinery (C. H. M). Nová akciová společnost Omnyx, jejímž majitelem je její vedení spolu s IPB, převzala dluh souvi sející s koupí Omnipolu Chemapolem, a unikla tak konkursu, jenž byl na něj vyhlášen.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).