Menu Zavřít

Akcionáři Unipetrolu by si po letech mohli konečně sáhnout na dividendu

5. 3. 2016
Autor: unipetrol.cz

Loňské zvěsti o tom, že by polský PKN Orlen mohl odejít z Česka a prodat Unipetrol zájemcům z finančních skupin J&T a PPF, se po nástupu nové polské vlády rozplynuly. Finančníci z J&T si přesto slibují od nového vedení v Polsku zlepšení své pozice ve firmě, v níž drží zhruba 27 procent akcií.

Mateřský Orlen by totiž měl letos vyplácet dividendu a firma zvažuje, že by se premiérová výplata mohla po rekordně ziskovém roce týkat i Unipetrolu. J&T přitom stále usiluje o získání místa v dozorčí radě a tentokrát prý není bez šancí, protože nové vedení Orlenu je k jednání s minoritním akcionářem vstřícnější.

O jejich podíl v Unipetrolu přitom stále projevuje zájem čínská společnost CEFC, která drží téměř desetiprocentní podíl v J&T Finance Group. Pro Číňany je ropný byznys hlavním předmětem podnikání, a zájem je tedy pochopitelný. Dohoda ale zásadně vázne na požadované ceně, která se čínským partnerům stále zdá příliš vysoká.

SuperOrlen

Obnovený zájem Poláků o Unipetrol dokládá i to, že firma začala v Česku s léta odkládanými investicemi. Zanedbávání investic vyvolávalo i u české vlády obavy o osud strategického odvětví v zemi. I proto ujišťoval českého ministra průmyslu Jana Mládka na jeho nedávné návštěvě ve Varšavě jeho polský kolega Kryzstof Tchórzewski o trvajícím zájmu Poláků o české rafinerie.

Nicméně polská vláda postupuje i v PKN Orlen poněkud nestandardně. Hned v polovině prosince odvolala mnohaletého šéfa firmy, zkušeného a respektovaného manažera Jacka Krawiece, a nahradila ho politikem Wojciechem Jasińským, bývalým ministrem státního pokladu (ministerstvo se zabývá hlavně správou státních firem) a současným poslancem vládní strany Právo a spravedlnost (PiS). Další změny ve statutárních orgánech proběhly v minulých týdnech. Očekává se ale, že Orlen získá vedle Jasińského ještě nějakého výkonného ředitele.

Vývoj akcií Unipetrolu za poslední rok:

Konzervativní polská vláda se navíc zhlédla v budování národních šampionů a součástí jednoho z nich by se měl údajně stát i PKN Orlen. Polsko uvažuje o různých variantách spojení tří největších státních ropných a plynárenských podniků PKN Orlen, Lotos a PGNiG. Fúze by mohla vytvořit největší energetickou skupinu ve střední Evropě.

Ekonomická logika tohoto spojení se ale hledá dosti obtížně. Zřejmě o ni jde méně než o politiku. „Zahájil jsem práce na tomto konceptu, abych zjistil, jaké pozitivní efekty by bylo možné očekávat. Jde tu o posílení naší pozice v těchto třech podnicích s cílem zabránit pokusům o nepřátelské převzetí,“ uvedl ministr státního pokladu Dawid Jackiewicz. Dodal, že výsledky této analýzy by měly být připraveny do konce prvního čtvrtletí.

Celková tržní hodnota firem PKN, Lotos a PGNiG činí zhruba 60 miliard zlotých (370 miliard korun). To je téměř dvojnásobek hodnoty rakouské ropné a plynárenské společnosti OMV a trojnásobek hodnoty jejího maďarského konkurenta MOL. Pokud by k tomuto spojení opravdu došlo a byla by k němu potřeba hotovost, otevřela by se však patrně opět diskuse o možném prodeji Unipetrolu.

Rekordní zisky

Tomu mimořádně prospívají současné nízké ceny ropy, které umožnily zdvojnásobit rafinérské marže. Za celý rok 2015 zaznamenal čistý zisk pořádný skok, když dosáhl 7,04 miliardy korun proti půlmiliardové ztrátě v roce 2014. EBITDA (zisk před započtením úroků daní a odpisů) činil 10,64 miliardy a meziročně se zdesetinásobil. Přitom o dvanáct procent poklesly tržby a na výsledcích se negativně podepsal požár v Záluží. Ten vyřadil z provozu etylenovou jednotku, která by měla začít vyrábět 65 procent výkonu v červenci tohoto roku a na maximální výkon by měla najet v říjnu 2016.

Náklady spojené se škodou v Záluží se vyšplhají na 4,1 miliardy a ušlý zisk pro rok 2015 činí 2,4 miliardy korun. Náklady na rekonstrukci linky i ušlý zisk jsou kryty pojistkou, a tudíž lze očekávat, že letošní výsledky firmy budou ještě lepší než ty loňské. Pomůže tomu i posílení maloobchodu, kdy Benzina patřící do Unipetrolu získala loni 68 čerpacích stanic z Česka odcházející firmy OMV.

Klid do byznysu by mělo přinést i dokončení mnohaletého vyjednávání Unipetrolu se státní společností Mero o přepravních tarifech, kde se obě strany údajně přiblížily přijatelnému kompromisu. Jednání mají být ukončena koncem března.


Čtěte také:

Mládek: PKN Orlen chce rozvíjet investici v Česku, odchod není aktuální

EBF24

Unipetrol hlásí rekordní zisk přes sedm miliard, dařilo se i mateřské PKN Orlen

Unipetrol sloučí dceřiné společnosti, značka Benzina ale zůstane

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).